Włoskie drożdżowe ciasto wielkanocne (Colomba di Pasqua)
- Całkowity czas 4 godz. 5 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (1)
Składniki
6 osób
100 ml Mleko
4.6 g Suszone drożdże
1 łyżeczka Cukier
230 g Mąka
5 g Sól
15 g Oliwa z oliwek
1 Jajko
20 ml Rum
30 g Cukier
30 g Masło
80 g Kandyzowane owoce
80 g Rodzynki
25 g Mielone migdały
60 g Cukier
1 łyżka Mąka kukurydziana
1 Białko
10 Migdał
2 łyżka Cukier perlisty
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej do temperatury około 38-40°C. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. Drożdże umieść w małej misce wraz z mlekiem i cukrem. Wymieszaj trzepaczką. Pozostaw na 5 minut. Drożdże należy rozpuścić.
Etap 2 /7
Do miski miksera z dołączonym hakiem do wyrabiania ciasta wsyp mąkę, rozpuszczone drożdże, jajka i wanilię. Wyrabiaj przez 3 minuty. Dodaj sól i ugniataj przez kolejną 1 minutę. Następnie dodaj masło, pomarańcze i rodzynki i ugniataj jeszcze 8 minut. Ciasto powinno być lepkie. Pozostaw ciasto w misce i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
Etap 3 /7
Wyjmij ciasto z miski i połóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Złóż ciasto, chwytając końce i ciągnąc je do środka, tworząc kulę (w sumie zrób ok. 8 takich ruchów).
Etap 4 /7
Formę do ciasta o średnicy 20 cm i wysokości 6 cm wysmaruj masłem i posyp lekko mąką. Włóż kulę ciasta do środka. Odstaw na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 5 /7
Przygotuj lukier, mieszając w misce mielone migdały, cukier i mąkę kukurydzianą. Stopniowo dodawaj białko, aż uzyskasz lekko rzadką, gładką masę. Odstaw do lodówki. Gdy ciasto będzie gotowe, zdejmij przykrycie i ostrożnie rozprowadź glazurę na powierzchni ciasta. Posyp migdałami i cukrem dekoracyjnym.
Etap 6 /7
Formę z ciastem włóż do Easy Fry z blachą do grillowania i włącz program DESER w temperaturze 150°C na 40 minut.
Etap 7 /7
Pozostaw do ostygnięcia, wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.