Włoskie drożdżowe ciasto wielkanocne (Colomba di Pasqua) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Włoskie drożdżowe ciasto wielkanocne (Colomba di Pasqua)

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    3 godz.

Składniki

6 osób

  • 100 ml Mleko

  • 4.6 g Suszone drożdże

  • 1 łyżeczka Cukier

  • 230 g Mąka

  • 5 g Sól

  • 15 g Oliwa z oliwek

  • 1 Jajko

  • 20 ml Rum

  • 30 g Cukier

  • 30 g Masło

  • 80 g Kandyzowane owoce

  • 80 g Rodzynki

  • 25 g Mielone migdały

  • 60 g Cukier

  • 1 łyżka Mąka kukurydziana

  • 1 Białko

  • 10 Migdał

  • 2 łyżka Cukier perlisty

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej do temperatury około 38-40°C. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. Drożdże umieść w małej misce wraz z mlekiem i cukrem. Wymieszaj trzepaczką. Pozostaw na 5 minut. Drożdże należy rozpuścić.

  • 100ml Mleko
  • 4.6g Suszone drożdże
  • 1łyżeczka Cukier

Etap 2 /7

Do miski miksera z dołączonym hakiem do wyrabiania ciasta wsyp mąkę, rozpuszczone drożdże, jajka i wanilię. Wyrabiaj przez 3 minuty. Dodaj sól i ugniataj przez kolejną 1 minutę. Następnie dodaj masło, pomarańcze i rodzynki i ugniataj jeszcze 8 minut. Ciasto powinno być lepkie. Pozostaw ciasto w misce i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

  • 100ml Mleko
  • 4.6g Suszone drożdże
  • 1łyżeczka Cukier
  • 230g Mąka
  • 5g Sól
  • 15g Oliwa z oliwek
  • 1 Jajko
  • 30g Masło
  • 80g Kandyzowane owoce
  • 80g Rodzynki

Etap 3 /7

Wyjmij ciasto z miski i połóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Złóż ciasto, chwytając końce i ciągnąc je do środka, tworząc kulę (w sumie zrób ok. 8 takich ruchów).

Etap 4 /7

Formę do ciasta o średnicy 20 cm i wysokości 6 cm wysmaruj masłem i posyp lekko mąką. Włóż kulę ciasta do środka. Odstaw na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Etap 5 /7

Przygotuj lukier, mieszając w misce mielone migdały, cukier i mąkę kukurydzianą. Stopniowo dodawaj białko, aż uzyskasz lekko rzadką, gładką masę. Odstaw do lodówki. Gdy ciasto będzie gotowe, zdejmij przykrycie i ostrożnie rozprowadź glazurę na powierzchni ciasta. Posyp migdałami i cukrem dekoracyjnym.

  • 25g Mielone migdały
  • 60g Cukier
  • 1łyżka Mąka kukurydziana
  • 1 Białko
  • 10 Migdał
  • 2łyżka Cukier perlisty

Etap 6 /7

Formę z ciastem włóż do Easy Fry z blachą do grillowania i włącz program DESER w temperaturze 150°C na 40 minut.

  • Grill

Etap 7 /7

Pozostaw do ostygnięcia, wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
1 godz. 10 min.

Torta caprese, włoskie ciasto z migdałami

ratings.NaN

Włoskie drożdżowe ciasto wielkanocne (Colomba di Pasqua) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Torta caprese, włoskie ciasto z migdałami
Tefal
Tefal
1 godz. 24 min.

Ciastka Wielkanocne

ratings.NaN

Włoskie drożdżowe ciasto wielkanocne (Colomba di Pasqua) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Ciastka Wielkanocne
Tefal
Tefal
37 min.

Wielkanocne brownie

ratings.NaN

Włoskie drożdżowe ciasto wielkanocne (Colomba di Pasqua) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Wielkanocne brownie
Tefal
Tefal
20 min.

Racuchy drożdżowe z cukrem cynamonowym

ratings.NaN

Włoskie drożdżowe ciasto wielkanocne (Colomba di Pasqua) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Racuchy drożdżowe z cukrem cynamonowym
Tefal
Tefal
1 godz. 26 min.

Włoskie pączki z rodzynkami

ratings.NaN

Włoskie drożdżowe ciasto wielkanocne (Colomba di Pasqua) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Włoskie pączki z rodzynkami