Warzywne nuggetsy
- Całkowity czas 35 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
200 g Marchewka
320 g Brokuł
1.5 Cebula
1.5 Czosnek
140 g Ser Cheddar
3 Jajko
200 g Mąka
4 łyżka Oliwa z oliwek
320 g Bułka tarta
4 łyżka Papryka
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz marchewki i pokrój je w grube plasterki. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Obierz cebulę i czosnek, a następnie grubo je posiekaj.
Etap 2 /6
W robocie kuchennym wymieszaj brokuły, marchewkę, cebulę, czosnek, ser Cheddar, jajko, mąkę i oliwę z oliwek. Mieszaj, aż uzyskasz gładką pastę. Przenieś mieszankę bryłek do naczynia.
Etap 3 /6
W innym naczyniu wymieszaj bułkę tartą i paprykę, a następnie rozłóż na dużym talerzu. Używając dwóch łyżek stołowych lub zwilżonych rąk, uformuj nuggetsy i ułóż je na mieszance bułki tartej. Posyp bułką tartą wierzch nuggetsów i delikatnie dociśnij, aby lepiej się przykleiły.
Etap 4 /6
Włóż nuggetsy do urządzenia wyposażonego w płytkę, zachowując odpowiednie odstępy. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 5 /6
W połowie pieczenia obróć nuggetsy.
Etap 6 /6
Podawaj na ciepło lub na zimno, z dowolnym sosem.