Warzywne frytki z dipem feta - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Warzywne frytki z dipem feta

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 500 g Batat

  • 500 g Rzepa

  • 500 g Ziemniak

  • 150 ml Oliwa z oliwek

  • 2 łyżka Kolendra

  • 2 łyżka Oregano

  • 2 łyżka Tymianek

  • Sól

  • 150 g Feta

  • 150 g Jogurt grecki

  • 1 Cytryna

  • 2 łyżka Mięta

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj dip cytrynowy. W misce pokrusz fetę i dodaj jogurt grecki. Wymieszaj i dodaj otartą skórkę cytryny oraz posiekaną miętę. Dodaj sól i pieprz i ponownie wymieszaj. Przechowuj w lodówce do momentu podania.

  • 150g Feta
  • 150g Jogurt grecki
  • 1 Cytryna
  • 2łyżka Mięta
  • Sól

Etap 2 /5

Wszystkie warzywa pokrój we frytki o grubości 1 cm. Umieść warzywa w 3 różnych pojemnikach i rozdziel między nimi olej. Dodaj kolendrę do batatów, oregano do rzepy i tymianek do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj zawartość każdego pojemnika.

  • 500g Batat
  • 500g Rzepa
  • 500g Ziemniak
  • 150ml Oliwa z oliwek
  • 2łyżka Kolendra
  • 2łyżka Oregano
  • 2łyżka Tymianek

Etap 3 /5

Umieść frytki z batatów w koszu Easy Fry, korzystając ze standardowej tacy. Ustaw program FRYTKI na 200°C na 15 minut. W połowie pieczenia wyjmij blachę i zamieszaj frytki. Kontynuuj gotowanie. Po ugotowaniu wyjmij frytki z batatów i dopraw je solą.

  • Sól

Etap 4 /5

Powtórz pieczenie dla każdego warzywa.

Etap 5 /5

Ułóż frytki na talerzach. Podawaj z dipem cytrynowym.