Warzywne pierożki samosa - przepisy Easy Fry Mega | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Warzywne pierożki samosa

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

  • 375 g Różyczki kalafiora

  • 225 g Mrożony groszek

  • 120 ml Bulion warzywny

  • 150 g Ser feta

  • 1.5 łyżeczka Curry

  • Sól, pieprz

  • 6 Arkusze ciasta ceglanego

  • 3 łyżka Neutralny olej

Akcesoria

  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa
  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodać różyczki kalafiora i groszek. Dopraw solą i mieszaj przez 2 minuty na dużym ogniu. Wlać bulion warzywny, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotuj przez 15 minut.

Etap 2 /6

Ugotowane warzywa przekładamy do dużego naczynia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodaj pokruszoną fetę, curry i pieprz. Całość rozgnieć widelcem na gęste purée.

Etap 3 /6

Aby złożyć samosy, zacznij od przecięcia arkuszy ciasta ceglanego na pół, aby uzyskać dwa identyczne półkola. Złóż każde półkole, przesuwając zaokrągloną krawędź w stronę środka prostego boku, aby utworzyć pasek. Na jeden koniec paska nałóż łyżkę nadzienia. Złóż pasek tak, aby powstał trójkąt obejmujący nadzienie. Kontynuuj składanie trójkąta, aż nadzienie zostanie całkowicie owinięte. Aby zamknąć samosę, wsuń pozostały koniec arkusza ciasta w właśnie wykonaną fałdę.

Etap 4 /6

Samosy posmaruj olejem. Połowę z nich należy umieścić w urządzeniu wyposażonym w płytę, tak aby nie zachodziły na siebie. Rozpocznij proces gotowania.

Etap 5 /6

W połowie pieczenia obróć samosy, aby zarumieniły się z obu stron. Zrób drugą porcję z pozostałych samos.

Etap 6 /6

Smacznego!