Wegańska tarta
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 20 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
180 g Sucha brązowa soczewica (450 g po ugotowaniu)
2 liść Liście laurowe
Odrobina oliwy z oliwek
1 łyżka Mąka
2 Arkusze wegańskiego ciasta francuskiego (bez masła)
140 g Marchew (około 1 marchew)
100 g Cebula (około 1 cebula)
1 goździk Czosnek
200 g Wędzone tofu
10 g Proszek z borowików
1 łyżeczka Przecier pomidorowy
2 łyżka Posiekana świeża pietruszka
50 ml Białe wino
40 g Łuskane orzechy laskowe
Sól, pieprz
1 łyżka Syrop klonowy
3 łyżka Mleko roślinne
Akcesoria
Rondel Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Ugotuj soczewicę z liśćmi laurowymi w garnku nieosolonej wody. Gotuj przez czas wskazany na opakowaniu. Sprawdź, czy soczewica jest dobrze ugotowana. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /9
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Etap 3 /9
Przygotuj naczynie, smarując je olejem i posypując mąką. Rozwałkuj ciasto ptysiowe ręcznie wewnątrz naczynia, dociskając do krawędzi, aby dopasować kształt. Włóż do lodówki.
Etap 4 /9
Obierz i pokrój marchew, cebulę oraz czosnek.
Etap 5 /9
Wrzuć ugotowaną soczewicę, pokrojone tofu, proszek borowikowy, marchew, cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, pietruszkę, wino, orzechy laskowe, sól i pieprz do miski miksera. Blenduj na trybie pulsacyjnym, aby farsz pozostał w kawałkach i nie był purée.
Etap 6 /9
Delikatnie i równomiernie rozprowadź farsz na cieście w naczyniu.
Etap 7 /9
Zagnij brzegi ciasta w kierunku środka, aby zamknąć farsz. Posmaruj brzegi ciasta wodą, aby je uszczelnić.
Etap 8 /9
Użyj ostrego noża, aby wyciąć z drugiego arkusza ciasta okrąg o tej samej wielkości co tarta. Nałóż okrąg na wierzch tarty. Ostrożnie uszczelnij brzegi, dociskając je, i jeśli chcesz, ozdób wierzch tarty wzorkiem wykonanym nożem.
Etap 9 /9
Posmaruj wierzch tarty mieszanką syropu klonowego i mleka roślinnego. Piecz w piekarniku przez 30–35 minut, regularnie sprawdzając. Tarta powinna być złocistobrązowa, więc jeśli to konieczne, dostosuj czas pieczenia. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na około 20 minut przed podaniem.