Wegańska tarta - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańska tarta

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    20 min.

Składniki

6 osób

  • 180 g Sucha brązowa soczewica (450 g po ugotowaniu)

  • 2 liść Liście laurowe

  • Odrobina oliwy z oliwek

  • 1 łyżka Mąka

  • 2 Arkusze wegańskiego ciasta francuskiego (bez masła)

  • 140 g Marchew (około 1 marchew)

  • 100 g Cebula (około 1 cebula)

  • 1 goździk Czosnek

  • 200 g Wędzone tofu

  • 10 g Proszek z borowików

  • 1 łyżeczka Przecier pomidorowy

  • 2 łyżka Posiekana świeża pietruszka

  • 50 ml Białe wino

  • 40 g Łuskane orzechy laskowe

  • Sól, pieprz

  • 1 łyżka Syrop klonowy

  • 3 łyżka Mleko roślinne

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel
  • Garnek
    Garnek

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Ugotuj soczewicę z liśćmi laurowymi w garnku nieosolonej wody. Gotuj przez czas wskazany na opakowaniu. Sprawdź, czy soczewica jest dobrze ugotowana. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

  • 180g Sucha brązowa soczewica (450 g po ugotowaniu)
  • 2liść Liście laurowe

Etap 2 /9

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Etap 3 /9

Przygotuj naczynie, smarując je olejem i posypując mąką. Rozwałkuj ciasto ptysiowe ręcznie wewnątrz naczynia, dociskając do krawędzi, aby dopasować kształt. Włóż do lodówki.

  • Odrobina oliwy z oliwek
  • 1łyżka Mąka

Etap 4 /9

Obierz i pokrój marchew, cebulę oraz czosnek.

  • 140g Marchew (około 1 marchew)
  • 100g Cebula (około 1 cebula)
  • 1goździk Czosnek

Etap 5 /9

Wrzuć ugotowaną soczewicę, pokrojone tofu, proszek borowikowy, marchew, cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, pietruszkę, wino, orzechy laskowe, sól i pieprz do miski miksera. Blenduj na trybie pulsacyjnym, aby farsz pozostał w kawałkach i nie był purée.

  • 180g Sucha brązowa soczewica (450 g po ugotowaniu)
  • 140g Marchew (około 1 marchew)
  • 100g Cebula (około 1 cebula)
  • 1goździk Czosnek
  • 200g Wędzone tofu
  • 10g Proszek z borowików
  • 1łyżeczka Przecier pomidorowy
  • 2łyżka Posiekana świeża pietruszka
  • 50ml Białe wino
  • 40g Łuskane orzechy laskowe
  • Sól, pieprz

Etap 6 /9

Delikatnie i równomiernie rozprowadź farsz na cieście w naczyniu.

Etap 7 /9

Zagnij brzegi ciasta w kierunku środka, aby zamknąć farsz. Posmaruj brzegi ciasta wodą, aby je uszczelnić.

Etap 8 /9

Użyj ostrego noża, aby wyciąć z drugiego arkusza ciasta okrąg o tej samej wielkości co tarta. Nałóż okrąg na wierzch tarty. Ostrożnie uszczelnij brzegi, dociskając je, i jeśli chcesz, ozdób wierzch tarty wzorkiem wykonanym nożem.

Etap 9 /9

Posmaruj wierzch tarty mieszanką syropu klonowego i mleka roślinnego. Piecz w piekarniku przez 30–35 minut, regularnie sprawdzając. Tarta powinna być złocistobrązowa, więc jeśli to konieczne, dostosuj czas pieczenia. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na około 20 minut przed podaniem.

  • 1łyżka Syrop klonowy
  • 3łyżka Mleko roślinne