Wegańskie babeczki marchewkowe - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańskie babeczki marchewkowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 38 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    33 min.
  • Studzenie
    45 min.

Składniki

1 porcja

  • 25 g Siemię lniane

  • 70 ml Woda

  • 100 g Mąka

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 3 Soda oczyszczona

  • 1 łyżeczka Cynamon

  • Gałka muszkatołowa

  • 100 g Marchewki

  • 70 g Drobny brązowy cukier

  • 45 ml Olej

  • Wanilia

  • 1 łyżeczka Sok z cytryny

  • 70 g Orzechy włoskie

  • 200 g Cukier puder

  • 25 g Margaryna

  • 15 ml Sok z cytryny

  • Wanilia

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /7

W szklance wymieszaj zmielone siemię lniane z wodą. Odstaw na 30 minut, aż powstanie galareta.

  • 25g Siemię lniane
  • 70ml Woda

Etap 2 /7

Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową nad misą do mieszania. Dodaj cukier trzcinowy, zagęszczone siemię lniane, startą marchewkę, olej i nasiona wanilii. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz jednolite ciasto.

  • 100g Mąka
  • 1łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 3 Soda oczyszczona
  • 1łyżeczka Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • 100g Marchewki
  • 45ml Olej
  • Wanilia

Etap 3 /7

Dodaj sok z cytryny i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj. Rozdziel na wszystkie miseczki w foremce do muffinów.

  • 70g Orzechy włoskie
  • 15ml Sok z cytryny
  • Forma na 6 muffinek

Etap 4 /7

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

Etap 5 /7

Pozostaw do ostygnięcia podczas przygotowywania lukru.

Etap 6 /7

W misie wymieszaj cukier puder, margarynę, sok z cytryny i nasiona z połowy strączka wanilii.

  • Wanilia
  • 200g Cukier puder
  • 25g Margaryna
  • 15ml Sok z cytryny

Etap 7 /7

Kiedy babeczki są całkowicie schłodzone, ostrożnie wyjmij je z foremek i przetnij poziomo na pół. Wypełnij warstwą lukru. Połącz z powrotem połówki babeczek. Pokryj je lukrem. Udekoruj kruszonymi orzechami włoskimi, a może nawet siemieniem lnianym.

  • 25g Siemię lniane
  • Gałka muszkatołowa