Wegańskie babeczki marchewkowe
- Całkowity czas 1 godz. 38 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 45 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
25 g Siemię lniane
70 ml Woda
100 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
3 Soda oczyszczona
1 łyżeczka Cynamon
Gałka muszkatołowa
100 g Marchewki
70 g Drobny brązowy cukier
45 ml Olej
Wanilia
1 łyżeczka Sok z cytryny
70 g Orzechy włoskie
200 g Cukier puder
25 g Margaryna
15 ml Sok z cytryny
Wanilia
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W szklance wymieszaj zmielone siemię lniane z wodą. Odstaw na 30 minut, aż powstanie galareta.
Etap 2 /7
Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową nad misą do mieszania. Dodaj cukier trzcinowy, zagęszczone siemię lniane, startą marchewkę, olej i nasiona wanilii. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Etap 3 /7
Dodaj sok z cytryny i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj. Rozdziel na wszystkie miseczki w foremce do muffinów.
Etap 4 /7
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 5 /7
Pozostaw do ostygnięcia podczas przygotowywania lukru.
Etap 6 /7
W misie wymieszaj cukier puder, margarynę, sok z cytryny i nasiona z połowy strączka wanilii.
Etap 7 /7
Kiedy babeczki są całkowicie schłodzone, ostrożnie wyjmij je z foremek i przetnij poziomo na pół. Wypełnij warstwą lukru. Połącz z powrotem połówki babeczek. Pokryj je lukrem. Udekoruj kruszonymi orzechami włoskimi, a może nawet siemieniem lnianym.