Wegańskie burgery z soczewicy
- Całkowity czas 37 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Czerwona soczewica
200 g Cebula
2 goździk Czosnek
1 łyżka Świeża kolendra
3 łyżka Oliwa z oliwek
30 g Otręby owsiane
30 g Mąka kukurydziana
1 łyżka Kurkuma w proszku
1 łyżka Papryka mielona
1 łyżeczka Mielony imbir
1 szczypta Płatki chilli (opcjonalnie)
1 łyżka Mleko sojowe
Sól, pieprz
800 g Pieczarki
150 g Czerwona cebula
4 Pełnoziarniste bułki do burgerów
4 łyżka Sos do grillowania
4 garść Rukola
Akcesoria
Rondel Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Ugotuj czerwoną soczewicę w dużym garnku osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Etap 2 /11
Obierz i posiekaj cebulę na grubo. Obierz i usuń kiełki z czosnku, a następnie drobno posiekaj. Opłucz i posiekaj kolendrę.
Etap 3 /11
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Wlej jedną trzecią oliwy z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż prawie skarmelizują. Odstaw na bok.
Etap 4 /11
Odcedź soczewicę i pozostaw do ostygnięcia, a następnie umieść ją w misce do mieszania. Dodaj otręby owsiane, mąkę kukurydzianą, kurkumę, paprykę mieloną, imbir, chilli, mleko sojowe oraz jedną trzecią oliwy z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Etap 5 /11
Wymieszaj, aby uzyskać masę, która nie będzie zbyt lepka ani zbyt sucha. Jeśli mieszanka soczewicy będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody.
Etap 6 /11
Dodaj posiekaną kolendrę.
Etap 7 /11
Podziel masę na 4 kulki i uformuj je w kształt burgerów.
Etap 8 /11
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Wlej resztę oliwy z oliwek. Smaż każdy burger przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw na bok i trzymaj w cieple.
Etap 9 /11
Umyj i posiekaj pieczarki. Smaż je na patelni przez około 3 minuty.
Etap 10 /11
Obierz i pokrój czerwoną cebulę na plastry. Przekrój bułki na pół i podpiecz je.
Etap 11 /11
Złóż burgery. Na spodniej połowie bułki rozsmaruj dużą łyżkę sosu do grillowania. Dodaj garść rukoli, burger z soczewicy, podsmażone pieczarki oraz plastry czerwonej cebuli. Całość przykryj górną częścią bułki, również posmarowaną sosem do grillowania.