Wegańskie burgery z soczewicy - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańskie burgery z soczewicy

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 37 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    22 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g Czerwona soczewica

  • 200 g Cebula

  • 2 goździk Czosnek

  • 1 łyżka Świeża kolendra

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

  • 30 g Otręby owsiane

  • 30 g Mąka kukurydziana

  • 1 łyżka Kurkuma w proszku

  • 1 łyżka Papryka mielona

  • 1 łyżeczka Mielony imbir

  • 1 szczypta Płatki chilli (opcjonalnie)

  • 1 łyżka Mleko sojowe

  • Sól, pieprz

  • 800 g Pieczarki

  • 150 g Czerwona cebula

  • 4 Pełnoziarniste bułki do burgerów

  • 4 łyżka Sos do grillowania

  • 4 garść Rukola

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel
  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Ugotuj czerwoną soczewicę w dużym garnku osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 200g Czerwona soczewica

Etap 2 /11

Obierz i posiekaj cebulę na grubo. Obierz i usuń kiełki z czosnku, a następnie drobno posiekaj. Opłucz i posiekaj kolendrę.

  • 200g Cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 1łyżka Świeża kolendra

Etap 3 /11

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Wlej jedną trzecią oliwy z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż prawie skarmelizują. Odstaw na bok.

  • 200g Cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 3łyżka Oliwa z oliwek

Etap 4 /11

Odcedź soczewicę i pozostaw do ostygnięcia, a następnie umieść ją w misce do mieszania. Dodaj otręby owsiane, mąkę kukurydzianą, kurkumę, paprykę mieloną, imbir, chilli, mleko sojowe oraz jedną trzecią oliwy z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

  • 200g Czerwona soczewica
  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 30g Otręby owsiane
  • 30g Mąka kukurydziana
  • 1łyżka Kurkuma w proszku
  • 1łyżka Papryka mielona
  • 1łyżeczka Mielony imbir
  • 1szczypta Płatki chilli (opcjonalnie)
  • 1łyżka Mleko sojowe
  • Sól, pieprz

Etap 5 /11

Wymieszaj, aby uzyskać masę, która nie będzie zbyt lepka ani zbyt sucha. Jeśli mieszanka soczewicy będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody.

Etap 6 /11

Dodaj posiekaną kolendrę.

  • 1łyżka Świeża kolendra

Etap 7 /11

Podziel masę na 4 kulki i uformuj je w kształt burgerów.

Etap 8 /11

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Wlej resztę oliwy z oliwek. Smaż każdy burger przez 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw na bok i trzymaj w cieple.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek

Etap 9 /11

Umyj i posiekaj pieczarki. Smaż je na patelni przez około 3 minuty.

  • 800g Pieczarki

Etap 10 /11

Obierz i pokrój czerwoną cebulę na plastry. Przekrój bułki na pół i podpiecz je.

  • 150g Czerwona cebula
  • 4 Pełnoziarniste bułki do burgerów

Etap 11 /11

Złóż burgery. Na spodniej połowie bułki rozsmaruj dużą łyżkę sosu do grillowania. Dodaj garść rukoli, burger z soczewicy, podsmażone pieczarki oraz plastry czerwonej cebuli. Całość przykryj górną częścią bułki, również posmarowaną sosem do grillowania.

  • 4 Pełnoziarniste bułki do burgerów
  • 4łyżka Sos do grillowania
  • 4garść Rukola