Wegańskie muffiny jabłkowe z kruszonką
- Całkowity czas 1 godz. 8 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
120 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
60 g Cukier trzcinowy
100 g Przecier jabłkowy
40 ml Olej
1 łyżeczka Sok z cytryny
70 g Jabłko (70 g obrane i pokrojone w kostkę)
1 szczypta Sól
Kruszonka:
35 g Mąka
30 g Margaryna
40 g Cukier
50 g Płatki zbożowe
1 szczypta Sól
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wyrabiaj palcami składniki kruszonki aż do uzyskania gruboziarnistego ciasta.
35g Mąka 30g Margaryna 40g Cukier 50g Płatki zbożowe 1szczypta Sól
Etap 2 /6
Przygotuj ciasto do muffinów: przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
120g Mąka 1łyżeczka Proszek do pieczenia 1łyżeczka Soda oczyszczona
Etap 3 /6
Za pomocą trzepaczki wymieszaj kompot z olejem, cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodaj przesiane suche składniki podczas ciągłego ubijania.
60g Cukier trzcinowy 100g Przecier jabłkowy 40ml Olej 1łyżeczka Sok z cytryny 1szczypta Sól
Etap 4 /6
Dodaj pokrojone w kostkę jabłko do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką.
70g Jabłko (70 g obrane i pokrojone w kostkę)
Etap 5 /6
Rozłóż połowę kruszonego ciasta na dno foremek do muffinów, połóż ciasto jabłkowe na wierzchu, a następnie przykryj pozostałym kruszonym ciastem. Na koniec włóż formę do Cake Factory.
Forma na 6 muffinek
Etap 6 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Odczekaj kilka minut przed wyjęciem z formy.