Wegetariańska lazania z warzywami
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 cl Oliwa z oliwek
1 Cebula
2 Marchewki
500 g Grzyby
16 liść Nieugotowane płaty lazanii
80 cl Sos pomidorowy z bazylią
500 g Liście szpinaku
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 Czerwony pieprz
1 Zielona papryka
1 łyżeczka Sól
75 g Mąka pszenna
50 cl Niesłodzone mleko sojowe
25 cl Bulion warzywny
10 g Drożdż spożywcze
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wlej oliwę z oliwek na dużą patelnię i rozgrzej ją. Obierz i posiekaj cebulę, a następnie smaż, dopóki nie stanie się przejrzysta. Umyj i pokrój marchewki oraz papryki w małą kostkę, a następnie wrzuć na patelnię. Potnij pieczarki w małą kostkę i też wrzuć je na patelnię. Dobrze wszystko wymieszaj, a następnie dodaj szpinak i sól. Włącz palnik. Gotuj, dopóki nie wyparuje niemal cały płyn.
Etap 2 /5
Przygotuj sos beszamel. W rondlu ubij oliwę z oliwek z mąką. Ugotuj na wolnym ogniu. Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj, aż konsystencja stanie się gładka. Następnie dodaj bulion warzywny i doprowadź do wrzenia, aby zagęścić sos. Dodaj sodę oczyszczoną i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z palnika.
Etap 3 /5
Umieść tacę grillową na najniższej półce urządzenia, wybierz tryb DESER i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Etap 4 /5
Do podłużnego naczynia na zapiekanki lub do pieczenia wlej trochę beszamelu i sosu pomidorowego, a następnie rozsmaruj wszystko na spodzie. Na sosach ułóż 4 płaty lazanii. Dodaj 1/3 mieszanki warzywnej, 1/4 sosu beszamel i 1/4 sosu pomidorowego, a następnie ułóż kolejne 4 płaty lazanii. Powtórz kroki jeszcze dwa razy. Na koniec polej makaron resztką obu sosów i wymieszaj łyżką.
Etap 5 /5
Po 10 minutach nagrzewania połóż naczynie na tacy grillowej, wybierz tryb DESER i gotuj lazanię przez 30 minut.