Wegetariańska lazania z warzywami - przepisy EASY FRY OVEN & GRILL 9 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegetariańska lazania z warzywami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    40 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 6 cl Oliwa z oliwek

  • 1 Cebula

  • 2 Marchewki

  • 500 g Grzyby

  • 16 liść Nieugotowane płaty lazanii

  • 80 cl Sos pomidorowy z bazylią

  • 500 g Liście szpinaku

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 Czerwony pieprz

  • 1 Zielona papryka

  • 1 łyżeczka Sól

  • 75 g Mąka pszenna

  • 50 cl Niesłodzone mleko sojowe

  • 25 cl Bulion warzywny

  • 10 g Drożdż spożywcze

  • Sól, pieprz

  • Gałka muszkatołowa

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Wlej oliwę z oliwek na dużą patelnię i rozgrzej ją. Obierz i posiekaj cebulę, a następnie smaż, dopóki nie stanie się przejrzysta. Umyj i pokrój marchewki oraz papryki w małą kostkę, a następnie wrzuć na patelnię. Potnij pieczarki w małą kostkę i też wrzuć je na patelnię. Dobrze wszystko wymieszaj, a następnie dodaj szpinak i sól. Włącz palnik. Gotuj, dopóki nie wyparuje niemal cały płyn.

Etap 2 /5

Przygotuj sos beszamel. W rondlu ubij oliwę z oliwek z mąką. Ugotuj na wolnym ogniu. Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj, aż konsystencja stanie się gładka. Następnie dodaj bulion warzywny i doprowadź do wrzenia, aby zagęścić sos. Dodaj sodę oczyszczoną i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z palnika.

Etap 3 /5

Umieść tacę grillową na najniższej półce urządzenia, wybierz tryb DESER i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

  • Grill

Etap 4 /5

Do podłużnego naczynia na zapiekanki lub do pieczenia wlej trochę beszamelu i sosu pomidorowego, a następnie rozsmaruj wszystko na spodzie. Na sosach ułóż 4 płaty lazanii. Dodaj 1/3 mieszanki warzywnej, 1/4 sosu beszamel i 1/4 sosu pomidorowego, a następnie ułóż kolejne 4 płaty lazanii. Powtórz kroki jeszcze dwa razy. Na koniec polej makaron resztką obu sosów i wymieszaj łyżką.

Etap 5 /5

Po 10 minutach nagrzewania połóż naczynie na tacy grillowej, wybierz tryb DESER i gotuj lazanię przez 30 minut.

  • Grill