Wiejski kociołek z mięsem, warzywami i ostrą papryką - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Wiejski kociołek z mięsem, warzywami i ostrą papryką

Review 5 stars (average)

5 /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 osób

  • 1 Główki kapusty włoskiej lub białej

  • 500 g Ziemniaków

  • 400 g Cebuli

  • 400 g Boczku wieprzowego wędzonego

  • 400 g Kiełbasy podwawelskiej

  • 500 g Mięsa mielonego wieprzowego

  • 100 g Koncentratu pomidorowego

  • Sól

  • 1 łyżka Papryki słodkiej w proszku

  • 1 łyżeczka Papryki ostrej w proszku

  • 2 łyżka Cukru

  • 1 łyżka Czosnku granulowanego

  • 40 ml Oleju

  • 2 łyżka Majeranku suszonego

  • 2 Krążki sera camembert

  • 3 Kromki chleba razowego

  • 500 ml Wody

  • Tymianek

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Usuwamy głąb z kapusty i obieramy liście. Ziemniaki, boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy boczek z kiełbasą.

  • 1 Główki kapusty włoskiej lub białej
  • 500g Ziemniaków
  • 400g Cebuli
  • 400g Boczku wieprzowego wędzonego
  • 400g Kiełbasy podwawelskiej

Etap 2 /5

Łopatkę mieloną mieszamy z koncentratem pomidorowym i solą. Następnie dodajemy paprykę słodką, ostrą, cukier, czosnek i dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpeciki (ok. 20 sztuk).

  • 500g Mięsa mielonego wieprzowego
  • 100g Koncentratu pomidorowego
  • 1łyżka Papryki słodkiej w proszku
  • 1łyżeczka Papryki ostrej w proszku
  • 2łyżka Cukru
  • 1łyżka Czosnku granulowanego

Etap 3 /5

Na dno Cook4me wlewamy olej i wsypujemy 1 łyżkę majeranku, przykrywamy liśćmi kapusty. Dodajemy połowę porcji: kiełbasy z boczkiem, ziemniaków, cebuli, chleba, pulpetów z mięsa mielonego i ser camembert. Przykrywamy liśćmi kapusty i wykładamy po kolei pozostałe składniki. Zalewamy wodą i przykrywamy liśćmi kapusty posypując je pozostałym majerankiem.

  • 40ml Oleju
  • 2łyżka Majeranku suszonego
  • 2 Krążki sera camembert
  • 3 Kromki chleba razowego
  • 500ml Wody

Etap 4 /5

Gotujemy pod niskim ciśnieniem przez 40 minut.

Etap 5 /5

Gotowe danie przekładamy na talerz i serwujemy, np. z grzankami.

  • Tymianek