Wigilijne łazanki ze śliwką i grzybami - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Sara.p

Wigilijne łazanki ze śliwką i grzybami

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 27 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    27 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 porcje

  • 150 g Mąki typ 450 lub "00"

  • 1 Jajko

  • 1 Żółtko jajka

  • 100 g Kapusta kiszona

  • 20 g Suszonych grzybow

  • 1 Mała cebulka

  • 1 łyżka Masła

  • 50 g Śliwki suszonej

  • 1 szczypta Pieprzu

  • 1 Liść laurowy

  • 2 Ziela angielskie

  • 1 Natka pietruszki

  • 1 szczypta Soli

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Do mąki dodać jajko, żółtko, szczyptę soli i oliwę z oliwek. Ciasto dobrze wyrobić do uzyskania twardej stałej masy, następnie włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Grzyby zalewamy 100 ml ciepłej wody, przykrywamy i odkładamy na bok.

  • 150g Mąki typ 450 lub "00"
  • 1 Jajko
  • 1 Żółtko jajka
  • 1szczypta Soli
  • 1łyżeczka Oliwa z oliwek

Etap 2 /4

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cieniutki placek i pokroić w kwadraciki o bokach około 1,5 cm. Uzyskany makaron gotujemy około 7 minut.

  • 1szczypta Soli

Etap 3 /4

Do rozpuszczonego w urządzeniu masła dodajemy posiekaną cebulkę i odsączone z wody pokrojone grzyby oraz pokrojoną w drobno śliwkę. Dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i smażymy do momentu, w którym cebulka się nie zeszkli.

  • 20g Suszonych grzybow
  • 1 Mała cebulka
  • 1łyżka Masła
  • 50g Śliwki suszonej
  • 1szczypta Pieprzu
  • 1 Liść laurowy
  • 2 Ziela angielskie

Etap 4 /4

Do grzybów i cebuli dodajemy kapustę i wywar pozostały po grzybach. Po krótkim smażeniu dodajemy makaron i przez chwilkę gotujemy.

  • 100g Kapusta kiszona
  • 1 Natka pietruszki