Wilgotne ciasto cytrynowe - przepisy Cook4Me | Tefal
Lady of the House
Przepis według Lady of the House

Wilgotne ciasto cytrynowe

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 210 g Mąki pszennej (około 1,5 szklanki)

  • 2 łyżeczka Proszku do pieczenia

  • 100 g Cukru (0,5 szklanki)

  • 1 Dużej cytryny

  • Soli

  • 120 ml Oleju (około 0,5 szklanki)

  • 2 Jajka

  • 1 łyżeczka Aromatu waniliowego

  • 2 łyżka Świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • 120 ml Gęstego jogurtu naturalnego (około 0,5 szklanki)

  • Wierzch: masło, cukier brązowy, plastry cytryny

Akcesoria

  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Etap 2 /7

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.

Etap 3 /7

W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny, aromat waniliowy. Mieszamy je krótko rózgą. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste.

Etap 4 /7

Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową.

  • Forma do ciasta

Etap 5 /7

Do misy Cook4me wlewamy 200 ml wody, wstawiamy koszyk do gotowania, a do środka koszyka – przekładamy formę z ciastem. Gotujemy pod wysokim ciśnieniem przez 28 minut.

Etap 6 /7

W trakcie pieczenia, przechodzimy do karmelizowania plastrów cytryny. W tym celu cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1/2 kostki masła z 3 łyżkami brązowego cukru, dodajemy plastry cytryny i karmelizujemy na wolnym ogniu do zarumienia.

  • Wierzch: masło, cukier brązowy, plastry cytryny

Etap 7 /7

Gotowe ciasto wyjmujemy, a na wierzch przekładamy karmelizowane plastry cytryny.