Zapiekane kulki makaronowe z serem i ostrym sosem
Tefal
Przepis według Tefal

Zapiekane kulki makaronowe z serem i ostrym sosem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 400 g Macaroni

  • 150 g Tarty ser ementalski

  • 150 g Starty ser cheddar

  • 40 g Masło

  • 40 g Mąka

  • 40 cl Mleko

  • Sól

  • Pieprz

  • 0.5 łyżeczka Gałka muszkatołowa

  • 400 g Drobna bułka tarta

  • 400 g Bułka tarta panko

  • 2 Jajka

  • Suszony estragon

  • Suszone oregano

  • Suszone cebule

  • Wędzona papryka (opcjonalnie)

  • Sól i pieprz

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 2 Posiekane szalotki

  • 2 goździk Posiekany czosnek

  • 1 Mała posiekana papryka habanero (opcjonalnie)

  • 400 g Przecier pomidorowy

  • 1 szczypta Pieprz cayenne

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /8

W rondlu ugotuj makaron „al dente” zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i odstaw na bok.

  • 400g Macaroni

Etap 2 /8

W rondlu roztop masło i dodaj mąkę. Ubijaj aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlej mleko. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kontynuuj mieszanie, aż masa zgęstnieje. Dodaj ser ementalski lub cheddar i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • 150g Tarty ser ementalski
  • 150g Starty ser cheddar
  • 40g Masło
  • 40g Mąka
  • 40cl Mleko
  • Sól
  • Pieprz
  • 0.5łyżeczka Gałka muszkatołowa

Etap 3 /8

Na patelnię wsyp połowę ugotowanego makaronu. Wymieszaj i przesyp do naczynia do pieczenia. Wygładź wierzch, włóż do lodówki i pozostaw na noc.

Etap 4 /8

Za pomocą gałki do lodów uformuj kulki z makaronu, połóż je na desce i włóż z powrotem do lodówki.

Etap 5 /8

Przygotuj bułkę tartą. W misce wymieszaj drobnoziarnistą bułkę tartą, bułkę tartą panko, estragon, oregano, cebulę i wędzoną paprykę (opcjonalnie). Przypraw solą i pieprzem.

  • 400g Drobna bułka tarta
  • 400g Bułka tarta panko
  • Suszony estragon
  • Suszone oregano
  • Suszone cebule
  • Wędzona papryka (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz

Etap 6 /8

Ubij jajka w misce. Zanurz kulki w ubitych jajkach, a następnie w bułce tartej, połóż je na standardowej kratce i włóż do Easy Fry. Włącz program NUGGETSY i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.

  • 2 Jajka

Etap 7 /8

W międzyczasie przyrządź ostry sos: wlej oliwę z oliwek do rondla, a następnie wsyp posiekaną szalotkę, czosnek i pieprz habanero. Podsmażaj krótko na średnim ogniu, aż wszystko stanie się lekko miękkie i przejrzyste. Dodaj miąższ pomidorów i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pieprz cayenne. Zdejmij z ognia i pozostaw na krótko do ostygnięcia. Za pomocą blendera zrób puree i dopraw do smaku.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 2 Posiekane szalotki
  • 2goździk Posiekany czosnek
  • 1 Mała posiekana papryka habanero (opcjonalnie)
  • 400g Przecier pomidorowy
  • 1szczypta Pieprz cayenne
  • Sól

Etap 8 /8

Podawaj natychmiast z sałatką.