Zapiekanka ze szparagami
- Całkowity czas 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
20 Zielone szparagi
3 łyżka Oliwa z oliwek
20 cl Bulion warzywny
50 g Bułka tarta
25 g Parmezan
1 łyżeczka Suszone oregano
Sól, pieprz
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Za pomocą małego noża usuń "łuski" ze szparagów. Odetnij dolne części, aby usunąć najtwardsze fragmenty.
Etap 2 /7
Rozgrzej dużą patelnię Ingenio na dużym ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim wrzucisz składniki do smażenia. Wlej dwie trzecie oliwy z oliwek, dodaj szparagi i przypraw je solą. Smaż szparagi przez 3 minuty, regularnie je obracając.
Etap 3 /7
Dodaj bulion warzywny, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 4 minuty. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości szparagów. Sprawdź, czy są ugotowane, używając końcówki noża do sprawdzenia ich jędrności. Powinny być miękkie, ale lekko chrupiące.
Etap 4 /7
Rozgrzej grill w piekarniku do 210°C.
Etap 5 /7
W dużej misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan, pozostałą oliwę z oliwek i oregano. Przypraw solą i pieprzem.
Etap 6 /7
Posyp szparagi mieszanką bułki tartej. Umieść patelnię w piekarniku, a następnie zdejmij uchwyt Ingenio. Piecz przez 3–4 minuty, w zależności od piekarnika.
Etap 7 /7
Podawaj od razu i delektuj się smakiem.