Zapiekanka z makaronem i serem feta - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zapiekanka z makaronem i serem feta

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 100 g Surowy makaron farfalle

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 24 Pomidor koktajlowy

  • 4 liść Bazylia

  • 0.5 Cytryna

  • 1 łyżka Orzeszek piniowy

  • Sól, pieprz

  • 180 g Feta

Akcesoria

  • Garnek
    Garnek
  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Ugotuj farfalle w osolonej, wrzącej wodzie do stanu al dente. Odcedź, dodaj połowę oliwy z oliwek, wymieszaj i odstaw.

  • 100g Surowy makaron farfalle
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 2 /8

Rozgrzej piekarnik do 220 °C.

Etap 3 /8

Przekrój pomidory koktajlowe na pół. Drobno posiekaj bazylię.

  • 24 Pomidor koktajlowy
  • 4liść Bazylia

Etap 4 /8

W misce wymieszaj pomidory koktajlowe z bazylią, skórką z cytryny oraz orzeszkami piniowymi.

  • 24 Pomidor koktajlowy
  • 4liść Bazylia
  • 0.5 Cytryna
  • 1łyżka Orzeszek piniowy

Etap 5 /8

Dodaj pozostałą oliwę z oliwek, dopraw i rozłóż do małych foremek zapiekankowych.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Etap 6 /8

Pokrój ser feta na duże kostki i ułóż na pomidorach koktajlowych.

  • 180g Feta

Etap 7 /8

Nałóż pokrywki na foremki zapiekankowe i piecz przez 20 minut.

Etap 8 /8

Wyjmij foremki z pieca, zdejmij pokrywki, dodaj farfalle, wymieszaj i podawaj od razu.

  • Sól, pieprz