Zapiekanka z makaronem i serem feta
- Całkowity czas 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
100 g Surowy makaron farfalle
2 łyżka Oliwa z oliwek
24 Pomidor koktajlowy
4 liść Bazylia
0.5 Cytryna
1 łyżka Orzeszek piniowy
Sól, pieprz
180 g Feta
Akcesoria
Garnek Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Ugotuj farfalle w osolonej, wrzącej wodzie do stanu al dente. Odcedź, dodaj połowę oliwy z oliwek, wymieszaj i odstaw.
Etap 2 /8
Rozgrzej piekarnik do 220 °C.
Etap 3 /8
Przekrój pomidory koktajlowe na pół. Drobno posiekaj bazylię.
Etap 4 /8
W misce wymieszaj pomidory koktajlowe z bazylią, skórką z cytryny oraz orzeszkami piniowymi.
Etap 5 /8
Dodaj pozostałą oliwę z oliwek, dopraw i rozłóż do małych foremek zapiekankowych.
Etap 6 /8
Pokrój ser feta na duże kostki i ułóż na pomidorach koktajlowych.
Etap 7 /8
Nałóż pokrywki na foremki zapiekankowe i piecz przez 20 minut.
Etap 8 /8
Wyjmij foremki z pieca, zdejmij pokrywki, dodaj farfalle, wymieszaj i podawaj od razu.