Zapiekany bakłażan z mozzarellą i parmezanem - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Zapiekany bakłażan z mozzarellą i parmezanem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 26 min.
  • Czas przygotowania
    6 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 250 g Bakłażana

  • 80 g Cebuli

  • 300 g Mozzarelli w kulkach

  • 100 g Parmezanu w płatkach

  • 15 g Świeżych liści bazylii

  • 400 g Pomidorów z puszki

  • 50 g Masła

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 1.5 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • Sól i pieprz

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp
  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Cebulę siekamy w piórka, bakłażana i mozzarellę kroimy w plasterki.

Etap 2 /8

Do urządzenia wkładamy masło i cebulę i podsmażamy mieszając przez 3 min.

  • 80g Cebuli
  • 50g Masła

Etap 3 /8

Dodajemy pomidory oraz przyprawy i podsmażamy mieszając przez 5 min.

  • 400g Pomidorów z puszki
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 1.5łyżeczka Czosnku granulowanego
  • Sól i pieprz

Etap 4 /8

Przelewamy zawartość do miseczki i myjemy oraz osuszamy naczynie urządzenia.

Etap 5 /8

Formę do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno (powtarzamy trzy razy naprzemiennie): 1) bakłażan 2) sos pomidorowy 3) mozzarella

  • Forma do ciasta

Etap 6 /8

Ostatnią warstwę mozzarelli zasypujemy bazylią i zalewamy sosem pomidorowym.

Etap 7 /8

Na koniec sypiemy równomiernie parmezan.

Etap 8 /8

Do Cook4me wkładamy formę z zapiekanką i zakładamy pokrywkę Extra Crisp. Ustawiamy menu temperaturę 200°C i zapiekamy przez 20 min.

  • Extra Crisp