Zapiekany bakłażan z mozzarellą i parmezanem
- Całkowity czas 26 min.
- 6 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
250 g Bakłażana
80 g Cebuli
300 g Mozzarelli w kulkach
100 g Parmezanu w płatkach
15 g Świeżych liści bazylii
400 g Pomidorów z puszki
50 g Masła
2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
1.5 łyżeczka Czosnku granulowanego
Sól i pieprz
Akcesoria
Extra Crisp Forma do ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Cebulę siekamy w piórka, bakłażana i mozzarellę kroimy w plasterki.
Etap 2 /8
Do urządzenia wkładamy masło i cebulę i podsmażamy mieszając przez 3 min.
Etap 3 /8
Dodajemy pomidory oraz przyprawy i podsmażamy mieszając przez 5 min.
Etap 4 /8
Przelewamy zawartość do miseczki i myjemy oraz osuszamy naczynie urządzenia.
Etap 5 /8
Formę do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno (powtarzamy trzy razy naprzemiennie): 1) bakłażan 2) sos pomidorowy 3) mozzarella
Etap 6 /8
Ostatnią warstwę mozzarelli zasypujemy bazylią i zalewamy sosem pomidorowym.
Etap 7 /8
Na koniec sypiemy równomiernie parmezan.
Etap 8 /8
Do Cook4me wkładamy formę z zapiekanką i zakładamy pokrywkę Extra Crisp. Ustawiamy menu temperaturę 200°C i zapiekamy przez 20 min.