Ziemniaczki po hiszpańsku z szynką serrano - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Ziemniaczki po hiszpańsku z szynką serrano

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 6 Szynki serrano

  • 100 g Sera żółtego

  • 2 Ziemniaki

  • 0.5 łyżeczka Papryki Pimento

  • 200 g Pomidorów w puszce

  • 0.5 łyżeczka Kminu rzymskiego

  • 0.5 łyżeczka Cynamonu

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ser, sól, pieprz oraz paprykę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na desce rozkładamy plastry szynki Serrano. Przygotowaną masę nakładamy na połowę każdego plastra szynki, po czym przykrywamy drugą połową, lekko dociskając.

Etap 2 /4

Ustawiamy OptiGrill na program „Kanapka”. Na rozgrzanym OptiGrillu 4w1 układamy szynkę jedną obok drugiej i zapiekamy.

Etap 3 /4

Sos: Pomidory mieszamy z kminem, cynamonem, solą i pieprzem.

Etap 4 /4

Gotowe ziemniaczki z serrano serwujemy w komplecie z sosem.