Zupa krem z pora, ziemniaków i szpinaku wg Elżbiety Bogusz
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Por
2 Ziemniaki
0.5 łyżka Masła
1 łyżka Curry mielonego
100 ml Mleka
50 g Szpinaku
0.38 /8 litra bulionu
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj składniki. Pora pokrój w kawałki około ½ cm grubości. Szpinak, jeśli jest świeży, również pokrój w paski. Mrożonego nie kroimy. Rozpuść masło. Zacznij podsmażanie pora ze szpinakiem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, następnie dodaj je do pora i szpinaku. Całość przypraw curry i zamieszaj. Smaż 5 minut.
Etap 2 /4
Wlej do misy bulion, zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 3 /4
Po ugotowaniu zmiksuj zupę blenderem, dolej mleko, dodaj sól i pieprz i zagotuj jeszcze na 1 minutę w trybie gotowanie pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Podawaj z pokrojoną bagietką lub groszkiem ptysiowym.