Zupa ogórkowa
Przepis według Patka

Zupa ogórkowa

Review 4 stars (average)

4/5 -

  • Całkowity czas 37 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    22 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 osób

  • 360 g ogórków kiszonych

  • 10 g masła

  • 600 g ziemniaków

  • 1 udko z kurczaka

  • 270 g włoszczyzny

  • 3 łyżka śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • suszony lubczy

  • ziele angielskie, liść laurowy

  • woda

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotować składniki. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włoszczyznę i ziemniaki obrać. Z udka zdjąć skórę. Ziemniaki pokroić w niewielką kosteczkę, włoszczyznę przekroić na pół

Etap 2 /7

W cook4me ustawić mocne smażenie. Rozpuścić masło, dodać ogórki kiszone i chwilę smażyć

Etap 3 /7

Podsmażone ogórki przełożyć do innego naczynia

Etap 4 /7

Do cook4me wkładamy: udko, włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, suszony lubczyk, sól i pieprz. Wszystko zalewamy 2l wody. Na wyświetlaczu ustawiamy gotowanie pod wysokim ciścieniem

Etap 5 /7

Do ugotowanego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy dalej pod wysokim ciśnieniem 4 min

Etap 6 /7

Z ugotowanej zupy wyjmujemy udko z kurczaka oraz włoszczyznę. Jarzynę rozgnieść widelcem, dodać do zupy.

Etap 7 /7

Po przestygnięciu udko obieramy z mięsa i kroimy w kostkę. Na cook4me ustawiamy mocne duszenie. Dodajemy podsmażone ogórki kiszone i pokrojone mięso kurczaka. Wszystko gotujemy przez 3 minuty. Śmietanę zahartować odrobiną zupy i wlać do garnka. Gotować jeszcze przez 30 sekund. Doprawić do smaku