Zupa pietruszkowo-marchewkowa
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 l Bulionu lub wody
350 g Marchewki
300 g Ziemniaków
200 g Korzenia pietruszki
100 g Cebuli
Pietruszki
120 g Masła
2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczka Czosnku granulowanego
1 łyżeczka Curry
2 łyżeczka Suszonej szalotki
1 łyżeczka Estragonu
4 Liście laurowe
6 Ziarenek ziela angielskiego
1 Piramidka smaku
4 łyżka Śmietany 18%
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Marchewkę oraz korzeń pietruszki pokrój w półksiężyce. Cebulę posiekaj w średniej wielkości piórka. Selera i ziemniaki pokrój w kostkę.
Etap 3 /5
Do urządzenia włóż masło, dopraw czosnkiem niedźwiedzim, czosnkiem granulowanym, curry oraz solą i pieprzem. Wrzuć pokrojone warzywa i podsmażaj przez 10 min w trybie średnie smażenie mieszając często.
Etap 4 /5
Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie oraz piramidkę smaku. Dopraw szalotką, estragonem oraz solą i pieprzem. Gotuj pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 10 minut.
Etap 5 /5
Do ugotowanej zupy dodaj śmietanę oraz posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.