Zupa pietruszkowo-marchewkowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Zupa pietruszkowo-marchewkowa

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 l Bulionu lub wody

  • 350 g Marchewki

  • 300 g Ziemniaków

  • 200 g Korzenia pietruszki

  • 100 g Cebuli

  • Pietruszki

  • 120 g Masła

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka Curry

  • 2 łyżeczka Suszonej szalotki

  • 1 łyżeczka Estragonu

  • 4 Liście laurowe

  • 6 Ziarenek ziela angielskiego

  • 1 Piramidka smaku

  • 4 łyżka Śmietany 18%

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 2l Bulionu lub wody
  • 350g Marchewki
  • 300g Ziemniaków
  • 200g Korzenia pietruszki
  • 100g Cebuli
  • pęczek Pietruszki
  • 120g Masła
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 1łyżeczka Curry
  • 2łyżeczka Suszonej szalotki
  • 1łyżeczka Estragonu
  • 4 Liście laurowe
  • 6 Ziarenek ziela angielskiego
  • 1 Piramidka smaku
  • 4łyżka Śmietany 18%
  • Sól i pieprz

Etap 2 /5

Marchewkę oraz korzeń pietruszki pokrój w półksiężyce. Cebulę posiekaj w średniej wielkości piórka. Selera i ziemniaki pokrój w kostkę.

Etap 3 /5

Do urządzenia włóż masło, dopraw czosnkiem niedźwiedzim, czosnkiem granulowanym, curry oraz solą i pieprzem. Wrzuć pokrojone warzywa i podsmażaj przez 10 min w trybie średnie smażenie mieszając często.

Etap 4 /5

Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie oraz piramidkę smaku. Dopraw szalotką, estragonem oraz solą i pieprzem. Gotuj pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 10 minut.

Etap 5 /5

Do ugotowanej zupy dodaj śmietanę oraz posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.