Zupa ze szpinaku z młodymi ziemniakami - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Zupa ze szpinaku z młodymi ziemniakami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 700 g Młodych ziemniaków

  • 500 g Liści szpinaku

  • 200 g Korzenia pietruszki

  • 100 g Masła

  • 1.5 l Bulionu

  • 4 łyżka Oliwy

  • 3 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego (suszonego lub świeżego posiekanego)

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczka Rozmarynu

  • 1 pęczek Koperku

  • 1 łyżeczka Soku z cytryny

  • 3 Liście laurowe

  • Kilka ziarenek ziela angielskiego

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotowujemy składniki.

  • 700g Młodych ziemniaków
  • 500g Liści szpinaku
  • 200g Korzenia pietruszki
  • 100g Masła
  • 1.5l Bulionu
  • 4łyżka Oliwy
  • 3łyżeczka Czosnku niedźwiedziego (suszonego lub świeżego posiekanego)
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 2łyżeczka Rozmarynu
  • 1pęczek Koperku
  • 1łyżeczka Soku z cytryny
  • 3 Liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz

Etap 2 /6

Ziemniaki kroimy w kostkę, tak samo korzeń pietruszki.

  • 700g Młodych ziemniaków
  • 200g Korzenia pietruszki

Etap 3 /6

Do Cook4me wkładamy masło oraz przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, rozmaryn oraz szczyptę soli. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dokładnie mieszamy. Smażymy często mieszając w trybie średnie smażenie przez 8 minut.

  • 100g Masła
  • 3łyżeczka Czosnku niedźwiedziego (suszonego lub świeżego posiekanego)
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 2łyżeczka Rozmarynu
  • Sól, pieprz

Etap 4 /6

Dodajemy pokrojoną pietruszkę i smażymy w trybie średnie smażenie przez 4 minuty mieszając.

Etap 5 /6

Do urządzenia wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy szpinak. Gdy szpinak zmniejsza swoją objętość, dodajemy kolejne liście. Całość smażymy mieszając przez 6 minut w trybie średnie smażenie.

  • 500g Liści szpinaku
  • 4łyżka Oliwy

Etap 6 /6

Do urządzenia wlewamy bulion, dodajemy posiekany pęczek koperku, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod ciśnieniem przez 12 minut.

  • 1.5l Bulionu
  • 1pęczek Koperku
  • 1łyżeczka Soku z cytryny
  • 3 Liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego