Krem z pieczonych buraków
- Całkowity czas 15 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg Buraków
100 g Korzenia selera
80 g Korzenia pietruszki
4 Ząbki czosnku
100 g Czerwonej cebuli (pokrojonej w ćwiartki)
6 Łyżek oliwy
2 łyżeczka Czosnku granulowanego
2 łyżeczka Ziół prowansalskich
2 łyżeczka Mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczka Chrzanu
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
Suszonych podgrzybków
1.5 l Wody
Sól, pieprz
Skyr (do podania)
Natki pietruszki
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Buraki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na kawałki. Ząbki czosnku pozostaw w całości, a cebulę pokrój na ćwiartki.
Etap 2 /8
Do Cook4me wlej oliwę, dodaj czosnek granulowany, zioła prowansalskie, mielony kmin rzymski, sól i pieprz. Wymieszaj.
Etap 3 /8
Dodaj przygotowane warzywa i ponownie dokładnie wymieszaj. Smaż w trybie średnie smażenie, często mieszając, przez około 6 minut.
Etap 4 /8
Załóż pokrywkę Extra Crisp. Ustaw temperaturę 200°C i piecz przez 15 minut.
Etap 5 /8
Następnie wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, suszone podgrzybki oraz chrzan. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 6 /8
Gotuj pod ciśnieniem w trybie express przez 8 minut.
Etap 7 /8
Po zakończeniu gotowania zupę zblenduj na gładki krem.
Etap 8 /8
Podawaj z łyżką skyru i posiekaną natką pietruszki.
