Krem z pieczonych buraków - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Krem z pieczonych buraków

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 kg Buraków

  • 100 g Korzenia selera

  • 80 g Korzenia pietruszki

  • 4 Ząbki czosnku

  • 100 g Czerwonej cebuli (pokrojonej w ćwiartki)

  • 6 Łyżek oliwy

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczka Ziół prowansalskich

  • 2 łyżeczka Mielonego kminu rzymskiego

  • 2 łyżeczka Chrzanu

  • Kilka ziaren ziela angielskiego

  • Kilka liści laurowych

  • Suszonych podgrzybków

  • 1.5 l Wody

  • Sól, pieprz

  • Skyr (do podania)

  • Natki pietruszki

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Buraki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na kawałki. Ząbki czosnku pozostaw w całości, a cebulę pokrój na ćwiartki.

  • 1kg Buraków
  • 100g Korzenia selera
  • 80g Korzenia pietruszki
  • 4 Ząbki czosnku
  • 100g Czerwonej cebuli (pokrojonej w ćwiartki)

Etap 2 /8

Do Cook4me wlej oliwę, dodaj czosnek granulowany, zioła prowansalskie, mielony kmin rzymski, sól i pieprz. Wymieszaj.

  • 6 Łyżek oliwy
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 2łyżeczka Ziół prowansalskich
  • 2łyżeczka Mielonego kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz

Etap 3 /8

Dodaj przygotowane warzywa i ponownie dokładnie wymieszaj. Smaż w trybie średnie smażenie, często mieszając, przez około 6 minut.

Etap 4 /8

Załóż pokrywkę Extra Crisp. Ustaw temperaturę 200°C i piecz przez 15 minut.

  • Extra Crisp

Etap 5 /8

Następnie wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, suszone podgrzybki oraz chrzan. Dopraw solą i pieprzem.

  • 2łyżeczka Chrzanu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • garść Suszonych podgrzybków
  • 1.5l Wody
  • Sól, pieprz

Etap 6 /8

Gotuj pod ciśnieniem w trybie express przez 8 minut.

Etap 7 /8

Po zakończeniu gotowania zupę zblenduj na gładki krem.

Etap 8 /8

Podawaj z łyżką skyru i posiekaną natką pietruszki.

  • Skyr (do podania)
  • pęczek Natki pietruszki