Łosoś smażony z masłem yuzu - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Łosoś smażony z masłem yuzu

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 28 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    13 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Szalotka

  • 8 cl Białe wino

  • 4 cl Sok z yuzu

  • 1 łyżeczka Cukier

  • 125 g Masło

  • Sól i pieprz

  • 4 Filety z łososia

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Umieść posiekaną szalotkę, białe wino, połowę soku yuzu oraz cukier w rondlu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, aby płyn mógł się zredukować, i gotuj szalotki przez około 5 minut.

  • 1 Szalotka
  • 8cl Białe wino
  • 4cl Sok z yuzu
  • 1łyżeczka Cukier

Etap 2 /7

Na bardzo małym ogniu, używając trzepaczki, dodawaj masło po kawałku, mieszając cały czas, aby przygotować sos. Ważne jest, aby nie przegrzać sosu, aby nie zważył się.

  • 125g Masło

Etap 3 /7

Gdy całe masło zostanie włączone, dodaj pozostały sok yuzu i dopraw solą oraz pieprzem. Utrzymuj sos w cieple.

  • 4cl Sok z yuzu
  • Sól i pieprz

Etap 4 /7

Aby przygotować steki z łososia: rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony przed smażeniem składników. Dopraw steki z łososia solą.

  • 4 Filety z łososia
  • Sól

Etap 5 /7

Wlej oliwę na patelnię i umieść na niej steki z łososia skórą do dołu. Używając łopatki, delikatnie naciśnij, aby skóra miała pełny kontakt z patelnią. Dostosuj ogień i smaż przez 4 minuty, uważając, aby nie przypalić skóry.

  • 4 Filety z łososia
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 6 /7

Obróć steki na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę na stronie mięsa.

Etap 7 /7

Ułóż je na talerzu i podaj, na przykład, z gotowaną na parze fasolką szparagową. Serwuj z sosem.