Łosoś smażony z masłem yuzu
- Całkowity czas 28 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Szalotka
8 cl Białe wino
4 cl Sok z yuzu
1 łyżeczka Cukier
125 g Masło
Sól i pieprz
4 Filety z łososia
2 łyżka Oliwa z oliwek
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Umieść posiekaną szalotkę, białe wino, połowę soku yuzu oraz cukier w rondlu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, aby płyn mógł się zredukować, i gotuj szalotki przez około 5 minut.
Etap 2 /7
Na bardzo małym ogniu, używając trzepaczki, dodawaj masło po kawałku, mieszając cały czas, aby przygotować sos. Ważne jest, aby nie przegrzać sosu, aby nie zważył się.
Etap 3 /7
Gdy całe masło zostanie włączone, dodaj pozostały sok yuzu i dopraw solą oraz pieprzem. Utrzymuj sos w cieple.
Etap 4 /7
Aby przygotować steki z łososia: rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony przed smażeniem składników. Dopraw steki z łososia solą.
Etap 5 /7
Wlej oliwę na patelnię i umieść na niej steki z łososia skórą do dołu. Używając łopatki, delikatnie naciśnij, aby skóra miała pełny kontakt z patelnią. Dostosuj ogień i smaż przez 4 minuty, uważając, aby nie przypalić skóry.
Etap 6 /7
Obróć steki na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę na stronie mięsa.
Etap 7 /7
Ułóż je na talerzu i podaj, na przykład, z gotowaną na parze fasolką szparagową. Serwuj z sosem.