Policzki wołowe w sosie z papryki i whisky
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.Czas przygotowania 
- 0 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 osób
- 4 Szt. policzków wołowych (ok. 1,5 kg) 
- 350 g Czerwonej cebuli 
- 20 g Czosnku 
- 50 g Imbiru 
- 200 g Selera korzeniowego 
- 400 g Czerwonej papryki 
- 100 ml Whisky 
- 50 g Natki pietruszki 
- 50 ml Oleju 
- 1 łyżeczka Suszonego cząbru 
- 1 łyżeczka Słodkiej papryki suszonej 
- 1 łyżka Koncentratu pomidorowego 
- 6 Ziela angielskiego 
- 2 Liście laurowe 
- 350 ml Wody 
- Sól 
- Pieprz 
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Obierz czosnek i imbir, a następnie drobno posiekaj.
Etap 2 /12
Policzki wołowe natrzyj czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. Odstaw na chwilę do zamarynowania.
Etap 3 /12
Obierz warzywa. Seler, cebulę i paprykę pokrój w dużą kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
Etap 4 /12
W Cook4me włącz „mocne smażenie”. Gdy misa się rozgrzeje, wlej 25 ml oleju i obsmaż policzki z obu stron – ok. 1 minuta na stronę.
Etap 5 /12
Wyjmij mięso z misy i odstaw na bok.
Etap 6 /12
Wlej do misy pozostałe 25 ml oleju. Dodaj pokrojonego selera, paprykę i cebulę. Smaż przez 6 minut, mieszając co minutę.
Etap 7 /12
Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, cząber, natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe oraz whisky.
Etap 8 /12
Włącz „średnie smażenie” i smaż przez 4 minuty, często mieszając. Po tym czasie usuń ziele angielskie i liście laurowe.
Etap 9 /12
Włóż do misy obsmażone policzki i dolej 350 ml wody.
Etap 10 /12
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 55 minut.
Etap 11 /12
Po zakończeniu gotowania wyjmij policzki z misy. Zblenduj pozostałe składniki na gładki sos.
Etap 12 /12
Podawaj policzki z sosem.






