Żebra wołowe marynowane w whisky i miodzie
- Całkowity czas 48 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg Żebra wołowe
60 ml Sos sojowy
60 ml Whisky
60 g Miód
1 łyżka Świeży imbir
1 łyżeczka Biały pieprz
1 łyżka Prażony olej sezamowy
0.5 łyżeczka Mielony cynamon
0.5 łyżeczka Gałka muszkatołowa
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umieść żebra w dużym szklanym lub ceramicznym naczyniu do marynowania.
Etap 2 /8
W naczyniu wymieszaj sos sojowy z whisky, miodem, imbirem, białym pieprzem, olejem sezamowym, cynamonem i gałką muszkatołową.
Etap 3 /8
Zalej mięso marynatą i dokładnie obtocz. Przykryj i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Etap 4 /8
Odzyskaj sok z marynaty i zredukuj go na małym ogniu w małym rondelku, aż zgęstnieje.
Etap 5 /8
Wyjmij żebra z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut przed gotowaniem.
Etap 6 /8
Posmaruj mięso zredukowaną marynatą.
Etap 7 /8
Umieść żebra w urządzeniu z włożoną płytą. Rozpocznij gotowanie.
Etap 8 /8
Wyjmij mięso i pozostaw na 5 do 10 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. W zależności od grubości mięsa, w razie potrzeby ponownie uruchom gotowanie, aby dostosować stopień wysmażenia.