Sałatka z komosy ryżowej z pomarańczami, szpinakiem i oliwą chilli
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
150 g Komosy ryżowej, kolorowej (quinoa)
2 łyżka Oleju
1 łyżeczka Soli
350 g Wody
3 Duże pomarańcze
150 g Selera naciowego (ok. 3 łodyżki)
100 g Szpinaku baby świeżego
50 g Orzechów nerkowca
40 g Miodu (2 łyżki)
50 g Oliwy aromatyzowanej chilli
40 g Octu winnego białego
Świeżej kolendry lub natki pietruszki
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Pomarańcze obierz nożem i wykrój fileciki lub pokrój w grubą kostkę (usuń pestki i białe części).
Etap 2 /11
Seler naciowy obierz z włókien i pokrój w plasterki.
Etap 3 /11
Kolendrę lub natkę pietruszki pokrój na większe kawałki (nie siekaj drobno).
Etap 4 /11
Orzechy nerkowca upraż na złoto na suchej patelni.
Etap 5 /11
Do misy Cook4me włóż komosę, olej, sól oraz wlej wodę.
Etap 6 /11
Gotuj pod ciśnieniem w trybie niskim przez 13 minut.
Etap 7 /11
Po zakończeniu gotowania wyłóż komosę do płaskiego naczynia i ostudź.
Etap 8 /11
Do dużej miski włóż: wystudzoną komosę, pomarańcze, natkę lub kolendrę, selera naciowego, orzechy nerkowca i liście szpinaku.
Etap 9 /11
Całość lekko wymieszaj. Listki szpinaku są delikatne, dlatego mieszaj jedynie chwilkę.
Etap 10 /11
Przygotuj sos: połącz w jednej misce miód, oliwę chilli i ocet winny.
Etap 11 /11
Polej sałatkę tuż przed wydaniem i lekko zamieszaj. Smacznego!
