Sałatka z komosy ryżowej z pomarańczami, szpinakiem i oliwą chilli - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sałatka z komosy ryżowej z pomarańczami, szpinakiem i oliwą chilli

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 150 g Komosy ryżowej, kolorowej (quinoa)

  • 2 łyżka Oleju

  • 1 łyżeczka Soli

  • 350 g Wody

  • 3 Duże pomarańcze

  • 150 g Selera naciowego (ok. 3 łodyżki)

  • 100 g Szpinaku baby świeżego

  • 50 g Orzechów nerkowca

  • 40 g Miodu (2 łyżki)

  • 50 g Oliwy aromatyzowanej chilli

  • 40 g Octu winnego białego

  • Świeżej kolendry lub natki pietruszki

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Pomarańcze obierz nożem i wykrój fileciki lub pokrój w grubą kostkę (usuń pestki i białe części).

  • 3 Duże pomarańcze

Etap 2 /11

Seler naciowy obierz z włókien i pokrój w plasterki.

  • 150g Selera naciowego (ok. 3 łodyżki)

Etap 3 /11

Kolendrę lub natkę pietruszki pokrój na większe kawałki (nie siekaj drobno).

  • garść Świeżej kolendry lub natki pietruszki

Etap 4 /11

Orzechy nerkowca upraż na złoto na suchej patelni.

  • 50g Orzechów nerkowca

Etap 5 /11

Do misy Cook4me włóż komosę, olej, sól oraz wlej wodę.

  • 150g Komosy ryżowej, kolorowej (quinoa)
  • 2łyżka Oleju
  • 1łyżeczka Soli
  • 350g Wody

Etap 6 /11

Gotuj pod ciśnieniem w trybie niskim przez 13 minut.

Etap 7 /11

Po zakończeniu gotowania wyłóż komosę do płaskiego naczynia i ostudź.

Etap 8 /11

Do dużej miski włóż: wystudzoną komosę, pomarańcze, natkę lub kolendrę, selera naciowego, orzechy nerkowca i liście szpinaku.

Etap 9 /11

Całość lekko wymieszaj. Listki szpinaku są delikatne, dlatego mieszaj jedynie chwilkę.

Etap 10 /11

Przygotuj sos: połącz w jednej misce miód, oliwę chilli i ocet winny.

  • 40g Miodu (2 łyżki)
  • 50g Oliwy aromatyzowanej chilli
  • 40g Octu winnego białego

Etap 11 /11

Polej sałatkę tuż przed wydaniem i lekko zamieszaj. Smacznego!