Świąteczna sałatka ziemniaczana z imbirem i pomarańczami
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
5 Ziemniaków grillowych
20 g Imbiru
50 g Miodu
200 ml Oleju
30 ml Octu winnego
4 Pomarańcze
1 Doniczka kolendry
Sól
100 g Wędzonego łososia w plastrach
1 łyżka Serka śmietankowego
Świeżej kolendry
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wrzuć do misy obrane ziemniaki (w całości) i wlej 200 ml wody. Gotuj pod ciśnieniem w trybie express przez 19 minut.
Etap 2 /6
Zetrzyj obrany imbir i skórkę z pomarańczy.
Etap 3 /6
Wykrój filety z pomarańczy - pozbądź się białych elementów (albedo).
Etap 4 /6
Z pozostałych części pomarańczy wyciśnij sok, dodaj ocet, miód i olej tłoczony na zimno, posól.
Etap 5 /6
Ugotowane ziemniaki lekko ostudź i pokrój w grubą kostkę.
Etap 6 /6
Wymieszaj ziemniaki z dressingiem, podawaj z łososiem, łyżką serka śmietankowego i kolendrą.
