Łosoś z chutneyem pomidorowym
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
700 g Mięsiste pomidory
1 Jabłko
2 Słodkie cebule
2 goździk Czosnek
1 kawałek Imbir
1 łyżeczka Przecier pomidorowy
2 łyżka Miód
50 g Cukier brązowy
1 Suszona papryka chili
1 łyżeczka Nasiona musztardy
1 łyżeczka Ziarna kolendry
2 goździk Kardamon
0.5 łyżeczka Mieszanka siedmiu przypraw
10 cl Ocet winny
Sól, pieprz
4 Steki z łososia (z lub bez skóry)
2 filet Olej roślinny
Akcesoria
Garnek Patelnia głęboka
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Usuń szypułki z pomidorów i przetnij je na obu końcach. Do salaterki wlej lodowatą wodę. Napełnij 2/3 garnka wodą. Doprowadź do wrzenia.
Etap 2 /9
Zanurz pomidory we wrzącej wodzie. Pozostaw je na 10 sekund, a następnie wyjmij. Natychmiast włóż do lodowatej wody. Wyłącz ogień. Wylej wodę i osusz garnek.
Etap 3 /9
Obierz pomidory. Usuń nasiona i rozgnieć miąższ. Umyj, obierz i pokrój jabłko w kostkę. Obierz i pokrój w cienkie plasterki cebule i czosnek. Obierz i posiekaj imbir.
Etap 4 /9
Rozgrzej garnek. Wlej połowę oleju. Dodaj cebule, czosnek, imbir i 50 ml wody. Gotuj, aż cebule staną się miękkie.
Etap 5 /9
Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, jabłko, miód, cukier brązowy, paprykę chili, przyprawy (musztarda, ziarna kolendry, rozgniecione nasiona kardamonu, mieszanka siedmiu przypraw) i ocet. Lekko dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Etap 6 /9
Jeśli chutney jest nadal płynny i nie odparował, gotuj kilka minut dłużej, zwiększając nieco ogień, aby osuszyć chutney, stale mieszając.
Etap 7 /9
Po ugotowaniu usuń paprykę chili. Przełóż chutney do słoika i włóż do lodówki.
Etap 8 /9
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermal-Signal stanie się całkowicie czerwony. Dopraw grube plastry łososia solą. Skrop olejem i obsmaż łososia z każdej strony. Dopraw pieprzem.
Etap 9 /9
Przykryj pokrywką i gotuj, aż osiągniesz pożądany poziom wysmażenia. Podawaj grube plastry łososia z chutneyem.