Ziemniaki tłuczone z tuńczykiem i parmezanem - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Ziemniaki tłuczone z tuńczykiem i parmezanem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 2 Puszki tuńczyka w oleju

  • 250 ml Wody

  • 0.5 kg Ziemniaków

  • 1 Cebula

  • 1 pęczek Dymki

  • 80 g Parmezanu

  • Kurkuma

  • 1 Gruszka

  • Pieprzu świeżo mielonego

  • 40 ml Oliwy z oliwek

  • Soli

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.

  • 0.5kg Ziemniaków

Etap 2 /5

Ziemniaki wrzucamy do misy i zalewamy 250 ml wody. Gotujemy pod ciśnieniem przez 10 minut.

  • 250ml Wody
  • 0.5kg Ziemniaków

Etap 3 /5

Przygotowujemy salsę: ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy posiekaną dymkę i obraną gruszkę. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pieprz, oliwę z oliwek i 2 szczypty soli.

  • 1pęczek Dymki
  • 80g Parmezanu
  • 1 Gruszka
  • szczypta Pieprzu świeżo mielonego
  • 40ml Oliwy z oliwek
  • szczypta Soli

Etap 4 /5

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kurkumę i tuńczyka, tłuczemy na gładką masę. Doprawiamy solą.

  • 2 Puszki tuńczyka w oleju
  • Kurkuma
  • szczypta Soli

Etap 5 /5

Porcję ziemniaków wykładamy na talerz, nakładamy salsę, tuńczyka, posypujemy koperkiem i chili.