Ziemniaki tłuczone z tuńczykiem i parmezanem
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
2 Puszki tuńczyka w oleju
250 ml Wody
0.5 kg Ziemniaków
1 Cebula
1 pęczek Dymki
80 g Parmezanu
Kurkuma
1 Gruszka
Pieprzu świeżo mielonego
40 ml Oliwy z oliwek
Soli
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Etap 2 /5
Ziemniaki wrzucamy do misy i zalewamy 250 ml wody. Gotujemy pod ciśnieniem przez 10 minut.
Etap 3 /5
Przygotowujemy salsę: ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy posiekaną dymkę i obraną gruszkę. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pieprz, oliwę z oliwek i 2 szczypty soli.
Etap 4 /5
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kurkumę i tuńczyka, tłuczemy na gładką masę. Doprawiamy solą.
Etap 5 /5
Porcję ziemniaków wykładamy na talerz, nakładamy salsę, tuńczyka, posypujemy koperkiem i chili.
