Ciasto gruszkowo-czekoladowe bez glutenu
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
2 szt. Gruszka
100 g Gorzka czekolada
3 łyżka Oliwa z oliwek
3 szt. Jajko
70 g Cukier trzcinowy
30 g Płynny miód
100 g Orzechy laskowe mielone
40 g Gorzkie kakao
40 g Mąka gryczana
1 łyżka Ekstrakt waniliowy
50 g Pokrojone orzechy laskowe
1 szczypta Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne z gruszek. Pokrój na cienkie plasterki.
Etap 2 /8
Roztop czekoladę i oliwę razem w misce odpornej na ciepło, używając kąpieli wodnej lub podgrzewając w mikrofalówce w 30-sekundowych odstępach, mieszając pomiędzy każdym, aż mieszanina stanie się gładka.
Etap 3 /8
W naczyniu ubij jajka, cukier i miód aż masa zbieleje. Dodaj roztopioną czekoladę, orzechy laskowe mielone, kakao, mąkę i wanilię. Dodaj pokrojone orzechy laskowe do mieszanki i dobrze wymieszaj.
Etap 4 /8
Wlej mieszankę do natłuszczonej 24 cm formy do ciasta i ułóż plasterki gruszek na wierzchu.
Etap 5 /8
Umieść formę w urządzeniu i rozpocznij pieczenie.
Etap 6 /8
Sprawdź końcówką noża czy ciasto jest upieczone, jeśli nie, piecz kilka minut dłużej.
Etap 7 /8
Po upieczeniu, otwórz urządzenie obiema rękami, aby wyjąć formę z urządzenia i pozostaw ciasto do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
Etap 8 /8
Podawaj z odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów.





