Rolada à la carpaccio z kurkami
- Całkowity czas 45 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
200 g Mięsa wołowego (hanger steak lub polędwica)
150 g Kurek (oczyszczonych)
Sera Parmigiano Reggiano
3 Suszone pomidory (pokrojone w paski)
2 Czosnku
Natki pietruszki
Szczypiorku
1 Małej cytryny
Rukoli
Kiełki pora (do dekoracji)
Oliwa extra vergine
Sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Na patelnię wlej 5 łyżek oliwy, dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku oraz posiekane łodyżki natki pietruszki. Postaw na małym ogniu.
Etap 2 /7
Kurki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj na patelnię. Zwiększ temperaturę i smaż przez 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kurki zmiękną i odparuje nadmiar płynu. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Przełóż do miseczki i ostudź.
Etap 3 /7
Mięso osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ułóż plastry obok siebie na arkuszu papieru do pieczenia, tak by zakryć możliwie największą powierzchnię. Przykryj drugim arkuszem papieru i cienko rozbij tłuczkiem do mięsa tak, aby uzyskać jednolitą, cienką warstwę.
Etap 4 /7
Zdejmij górny arkusz papieru. Skrop mięso kilkoma kroplami oliwy, posyp otartą skórką z cytryny, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Etap 5 /7
Równomiernie rozprowadź starty Parmigiano Reggiano, posiekany szczypiorek, pokrojone suszone pomidory oraz wystudzone kurki. Na wierzch dodaj rukolę i kiełki pora.
Etap 6 /7
Za pomocą papieru do pieczenia zwiń całość w ciasną roladę, dokładnie dociskając, aby wypełnienie dobrze przylegało.
Etap 7 /7
Ostrym nożem pokrój roladę na plastry.





