Chrupiące krewetki
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
3 jajka
Sól, pieprz
90 g mąka pszenna
3 łyżka przyprawa curry
90 g mąka kukurydziana
380 g obrane krewetki
1 łyżka olej
Akcesoria
Wbudowana odlewana płyta grillowa
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj składniki na panierkę: w misce ubij jajko ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną i przyprawę curry, a do trzeciej – mąkę kukurydzianą.
Etap 2 /4
Zanurz krewetki w misce z curry i mąką, następnie w misce z jajkami, a na koniec w misce z mąką kukurydzianą. Przed zanurzeniem w kolejnej misce strząśnij z krewetek nadmiar substancji, aby zapobiec skapywaniu.
Etap 3 /4
Włóż tacę grillową do miski, a panierowane krewetki do miski urządzenia, a następnie spryskaj oliwą z oliwek.
Etap 4 /4
Wersja cyfrowa: ustaw tryb RYBY i piecz przez 5 minut w temperaturze 170°C. Obróć krewetki i piecz jeszcze przez 5 minut. Wersja mechaniczna 2 w 1: Piecz przez 5 minut w temperaturze 170°C, a następnie obróć krewetki i piecz jeszcze przez 5 minut.