Hummus z buraka i ciecierzycy
Tefal
Przepis według Tefal

Hummus z buraka i ciecierzycy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 250 g ciecierzyca w puszce

  • 120 g gotowany burak

  • 6 g czosnek

  • 1 łyżka pasta sezamowa

  • 2 łyżka sok z cytryny

  • 3 łyżka oliwa z oliwek

  • 60 ml woda

  • 1 szczypta papryka

  • Sól

  • Pieprz

  • ziarna słonecznika

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Obierz ząbek czosnku i przetnij na pół. Wyjmij kiełek. Obierz buraka i pokrój na kawałki. Opłucz i osusz ciecierzycę.

  • 250g ciecierzyca w puszce
  • 120g gotowany burak
  • 6g czosnek

Etap 2 /4

Włóż ciecierzycę, buraka, czosnek, pastę sezamową i paprykę do blendera i wlej sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, a następnie wlej oliwę z oliwek.

  • 1łyżka pasta sezamowa
  • 2łyżka sok z cytryny
  • 3łyżka oliwa z oliwek
  • 60ml woda
  • 1szczypta papryka
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /4

Ustaw wskazany program na 1 minutę i stopniowo dodawaj wodę.

Etap 4 /4

Przełóż hummus do miski i posyp ziarnami słonecznika.

  • ziarna słonecznika