Hummus z buraka i ciecierzycy
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g ciecierzyca w puszce
120 g gotowany burak
6 g czosnek
1 łyżka pasta sezamowa
2 łyżka sok z cytryny
3 łyżka oliwa z oliwek
60 ml woda
1 szczypta papryka
Sól
Pieprz
ziarna słonecznika
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Obierz ząbek czosnku i przetnij na pół. Wyjmij kiełek. Obierz buraka i pokrój na kawałki. Opłucz i osusz ciecierzycę.
Etap 2 /4
Włóż ciecierzycę, buraka, czosnek, pastę sezamową i paprykę do blendera i wlej sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, a następnie wlej oliwę z oliwek.
Etap 3 /4
Ustaw wskazany program na 1 minutę i stopniowo dodawaj wodę.
Etap 4 /4
Przełóż hummus do miski i posyp ziarnami słonecznika.