Jednogarnkowy ryż z kurczakiem, marchewką i karmelizowaną cebulą - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Margo

Jednogarnkowy ryż z kurczakiem, marchewką i karmelizowaną cebulą

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500g piersi z kurczaka

  • 2 łyżki mielonej kolendry

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka chilli

  • 2 łyżeczki kurkumy

  • 2 łyżeczki mielonego kuminu

  • 4 cebule

  • 3 łyżki masła klarowanego

  • 2 liście laurowe

  • 2 bataty

  • 3 marchewki

  • 3 ząbki czosnku posiekane

  • 2 cm imbiru drobno posiekanego

  • 200g ryżu basmati

  • 700ml gorącego bulionu ( może być woda + 4 łyżki sosu sojowego)

  • 50g rodzynek

  • Kolendra do podania

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Mięso pokrój w większą kostkę i zamarynuj. Posól.

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu

Etap 2 /6

Cebulę pokrój w piórka, rozpuść masło dodaj cebulę i szczyptę cukru. Karmelizuj cebulę, mieszaj raz po raz.

  • 4 cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego

Etap 3 /6

Marchewkę i bataty obierz i pokrój na grubsze kawałki.

  • 2 bataty
  • 3 marchewki

Etap 4 /6

Do cebuli dodaj liść laurowy, mięso, czosnek oraz imbir. Smaż 3 min.

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 2 cm imbiru drobno posiekanego

Etap 5 /6

Dodaj ryż, batata i marchewkę oraz rodzynki. Zalej wszystko bulionem.

  • 2 bataty
  • 3 marchewki
  • 200g ryżu basmati
  • 700ml gorącego bulionu ( może być woda + 4 łyżki sosu sojowego)
  • 50g rodzynek

Etap 6 /6

Udekoruj kolendrą.

  • Kolendra do podania