Jednogarnkowy ryż z kurczakiem, marchewką i karmelizowaną cebulą
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500g piersi z kurczaka
2 łyżki mielonej kolendry
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonego kuminu
4 cebule
3 łyżki masła klarowanego
2 liście laurowe
2 bataty
3 marchewki
3 ząbki czosnku posiekane
2 cm imbiru drobno posiekanego
200g ryżu basmati
700ml gorącego bulionu ( może być woda + 4 łyżki sosu sojowego)
50g rodzynek
Kolendra do podania
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Mięso pokrój w większą kostkę i zamarynuj. Posól.
Etap 2 /6
Cebulę pokrój w piórka, rozpuść masło dodaj cebulę i szczyptę cukru. Karmelizuj cebulę, mieszaj raz po raz.
Etap 3 /6
Marchewkę i bataty obierz i pokrój na grubsze kawałki.
Etap 4 /6
Do cebuli dodaj liść laurowy, mięso, czosnek oraz imbir. Smaż 3 min.
Etap 5 /6
Dodaj ryż, batata i marchewkę oraz rodzynki. Zalej wszystko bulionem.
Etap 6 /6
Udekoruj kolendrą.