Kalafior „bang bang”
- Całkowity czas 45 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1 kg Kalafior
150 g Mąka
1 łyżeczka Papryka
1 łyżeczka Czosnek
1 łyżeczka Proszek cebulowy
200 ml Mleko
Sól, pieprz
160 g Bułka tarta
240 g Majonez
4 łyżka Słodki sos chilli
4 łyżka Sriracha
2 łyżka Limonka
2 łyżka Syrop klonowy
2 łyżka Ziarna sezamu
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
Etap 2 /7
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, paprykę, czosnek, cebulę w proszku, sól i pieprz. Stopniowo wlewaj mleko i ubijaj, aż masa będzie gładka.
Etap 3 /7
Dodaj różyczki kalafiora. Dobrze wymieszaj, aby pokryć się ciastem. Dodajemy bułkę tartą Panko i ponownie mieszamy, tak aby połączyły się z kalafiorem.
Etap 4 /7
Włóż różyczki kalafiora do urządzenia wyposażonego w płytę. Rozpocznij gotowanie
Etap 5 /7
Przygotowanie sosu: w misce wymieszaj majonez, słodki sos chilli, sos sriracha, sok z limonki i syrop klonowy. Odstawić w chłodne miejsce.
Etap 6 /7
W połowie gotowania wstrząśnij kalafior.
Etap 7 /7
Kalafior włóż na talerz i polać sosem. Posyp sezamem.