Onigiri z tuńczykiem
- Całkowity czas 35 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
195 g Tuńczyk
1.5 łyżka Majonez
75 g Ogórek
600 g Ryż do sushi
3 łyżka Cukier
650 ml Woda
75 ml Ocet ryżowy
1.5 łyżka Sezam
1.5 łyżka Sezam
Nori
Sos sojowy
Wasabi
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki.
Etap 2 /9
W misce wymieszaj tuńczyka, majonez i ogórki. Włóż do lodówki.
Etap 3 /9
Przepłucz ryż 2-3 razy (aż woda przestanie być mętna) i włóż go do Cook4me razem z wodą i cukrem.
Etap 4 /9
Gotowanie pod ciśnieniem.
Etap 5 /9
Przełóż ryż do miski. Dodaj ocet ryżowy i wymieszaj.
Etap 6 /9
W małej miseczce wymieszaj oba radzaje sezamu.
Etap 7 /9
Uformuj onigiri: nabierz ryż, utwórz w środku wgłębienie i wypełnij je farszem, następnie zaklej ryżem i nadaj onigiri trójkątny kształt.
Etap 8 /9
Wierzchołek każdego onigiri zanurz w sezamie.
Etap 9 /9
Udekoruj kawałkiem nori. Podawaj z sosem sojowym i wasabi.