Onigiri z tuńczykiem - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Onigiri z tuńczykiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 195 g Tuńczyk

  • 1.5 łyżka Majonez

  • 75 g Ogórek

  • 600 g Ryż do sushi

  • 3 łyżka Cukier

  • 650 ml Woda

  • 75 ml Ocet ryżowy

  • 1.5 łyżka Sezam

  • 1.5 łyżka Sezam

  • Nori

  • Sos sojowy

  • Wasabi

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotuj składniki.

  • 195g Tuńczyk
  • 1.5łyżka Majonez
  • 75g Ogórek
  • 600g Ryż do sushi
  • 3łyżka Cukier
  • 650ml Woda
  • 75ml Ocet ryżowy
  • 1.5łyżka Sezam
  • 1.5łyżka Sezam
  • Nori
  • Sos sojowy
  • Wasabi

Etap 2 /9

W misce wymieszaj tuńczyka, majonez i ogórki. Włóż do lodówki.

  • 195g Tuńczyk
  • 1.5łyżka Majonez
  • 75g Ogórek

Etap 3 /9

Przepłucz ryż 2-3 razy (aż woda przestanie być mętna) i włóż go do Cook4me razem z wodą i cukrem.

  • 600g Ryż do sushi

Etap 4 /9

Gotowanie pod ciśnieniem.

Etap 5 /9

Przełóż ryż do miski. Dodaj ocet ryżowy i wymieszaj.

  • 75ml Ocet ryżowy

Etap 6 /9

W małej miseczce wymieszaj oba radzaje sezamu.

  • 1.5łyżka Sezam
  • 1.5łyżka Sezam

Etap 7 /9

Uformuj onigiri: nabierz ryż, utwórz w środku wgłębienie i wypełnij je farszem, następnie zaklej ryżem i nadaj onigiri trójkątny kształt.

Etap 8 /9

Wierzchołek każdego onigiri zanurz w sezamie.

Etap 9 /9

Udekoruj kawałkiem nori. Podawaj z sosem sojowym i wasabi.