Pieczona dynia z fetą - przepisy Cook4Me | Tefal
Karo Łukasiewicz (@mniamam)
Przepis według Karo Łukasiewicz (@mniamam)

Pieczona dynia z fetą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 1 Dynia piżmowa

  • 50 g Masła

  • Świeży tymianek

  • 2 Ząbki czosnku

  • 100 g Boczku

  • 200 g Sera feta

  • 200 ml Śmietany 18%

  • 50 g Pistacji

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 1 Dynia piżmowa
  • 50g Masła
  • Świeży tymianek
  • 2 Ząbki czosnku
  • 100g Boczku
  • 200g Sera feta
  • 200ml Śmietany 18%
  • 50g Pistacji

Etap 2 /5

Dynię dokładnie umyj oraz przekrój na pół. Wydrąż pestki, a następnie wytnij kratkę na wierzchu dyni. Do środka włóż po ząbku czosnku, masło oraz tymianek. Dynię piecz z nakładką Extra Crisp: czas pieczenia: 30 minut, temperatura: 200°C.

Etap 3 /5

Przygotuj nadzienie do dyni. Boczek pokrój w mniejsze kawałki i przysmaż na chrupko. Połącz z rozkruszoną fetą oraz śmietaną.

Etap 4 /5

Przypieczoną dynię nadziej serowym środkiem. Piecz z nakładką Extra Crisp: czas pieczenia: 20 minut, temperatura: 200°C.

  • Extra Crisp

Etap 5 /5

Dynię podaj w towarzystwie pistacji.