Pieczone ziemniaki we włoskiej szynce i rozmarynie z majonezem kaparowym
- Całkowity czas 56 min.
- 6 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g Ziemniaków francuskich
300 g Szynki crudo
3 Gałązki rozmarynu
400 ml Oliwy
200 ml Oleju rzepakowego
Pieprz świeżo mielony
100 g Drobnych kaparów w zalewie
200 g Majonezu dekoracyjnego
1 Cytryna
1 pęczek Szczypiorku
Akcesoria
Forma do ciasta Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Ziemniaki gotujemy pod ciśnieniem przez 5 minut z 250 ml wody. Następnie zawijamy je w plastry szynki.
Etap 2 /5
W Cook4me rozpoczynamy smażenie i wkładamy do misy formę. Do formy wlewamy 200 ml oliwy, dodajemy czosnek, rozmaryn i układamy ziemniaki w szynce. Zalewamy 200 ml oliwy i olejem rzepakowym, a na koniec wsypujemy garstkę pieprzu.
Etap 3 /5
Kończymy smażenie i nakładamy Extra Crisp. Ustawiamy na 120°C, 50 minut.
Etap 4 /5
W międzyczasie przygotowujemy sos: do majonezu dodajemy posiekane kapary, posiekany szczypior, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Etap 5 /5
Gotowe ziemniaki wykładamy na talerz i serwujemy z przygotowanym sosem.