Wegetariańskie, smażone maki sushi
Tefal
Przepis według Tefal

Wegetariańskie, smażone maki sushi

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 2 min.
  • Czas przygotowania
    50 min.
  • Gotowanie
    12 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 15 cl Mirin

  • 15 cl Sos sojowy

  • 2 łyżka Cukier trzcinowy

  • 2 Ogórki

  • 2 Awokado

  • 380 g Filety z łososia

  • 1 Batat

  • 1 Mata do sushi

  • 6 liść Suszone wodorosty

  • 600 g Ugotowany ryż do sushi

  • 3 łyżka Pasta wasabi

  • 20 g Mąka

  • 3 Jajka

  • 20 g Bułka tarta panko

  • 25 cl Olej roślinny

Akcesoria

  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przyrządź sos. Do rondla wlej mirin i sos sojowy, dodaj cukier, a następnie gotuj, aż konsystencja sosu zrobi się gęsta. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Etap 2 /6

Pokrój ogórki w ćwiartki i usuń nasiona. Pokrój ćwiartki w paski o równej długości i szerokości. Przetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, a następnie pokrój w ćwiartki. Potnij łososia na paski. Obierz batata, pokrój na paski, wrzuć na patelnię i podsmażaj, aż zbrązowieje i zrobi się miękki.

Etap 3 /6

Przekrój płaty suchych wodorostów wzdłuż na pół i połóż je na macie do sushi. Zwilż ręce i równomiernie rozsmaruj ugotowany ryż do sushi na wierzchu płatów. Na środku ryżu rozsmaruj wasabi. Na każdym płacie połóż ulubione dodatki (np. awokado i batat lub łosoś i ogórek). Za pomocą maty mocno zwiń płat wodorostów – unieś przednią część i zwijaj w kierunku tylnej części.

Etap 4 /6

Aby przyrządzić panierkę, na duży talerz wsyp mąkę, bułkę tartą panko i wlej jajka ubite widelcem. Zanurz rulony sushi w mące, następnie w jajkach, a na koniec w bułce.

Etap 5 /6

Włóż papier do pieczenia do koszyka frytkownicy w Easy Fry Oven & Grill. Włóż do koszyka 6 rulonów maki i upewnij się, że nie stykają się ze sobą. Posmaruj je niewielką ilością oleju. Umieść koszyk na środkowej półce i zamknij drzwiczki. Ustaw tryb FRYTKI i smaż przez 6 minut w temperaturze 200°C. Po 3 minutach otwórz drzwiczki, obróć rulony i ponownie zamknij drzwiczki, aby dokończyć gotowanie. Następnie weź drugą porcję i powtórz kroki.

  • Koszyk do smażenia

Etap 6 /6

Pokrój smażone rulony sushi na równe kawałki i spryskaj sosem.