Wegetariańskie, smażone maki sushi
- Całkowity czas 1 godz. 2 min.
- 50 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
15 cl Mirin
15 cl Sos sojowy
2 łyżka Cukier trzcinowy
2 Ogórki
2 Awokado
380 g Filety z łososia
1 Batat
1 Mata do sushi
6 liść Suszone wodorosty
600 g Ugotowany ryż do sushi
3 łyżka Pasta wasabi
20 g Mąka
3 Jajka
20 g Bułka tarta panko
25 cl Olej roślinny
Akcesoria
Koszyk do smażenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przyrządź sos. Do rondla wlej mirin i sos sojowy, dodaj cukier, a następnie gotuj, aż konsystencja sosu zrobi się gęsta. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /6
Pokrój ogórki w ćwiartki i usuń nasiona. Pokrój ćwiartki w paski o równej długości i szerokości. Przetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, a następnie pokrój w ćwiartki. Potnij łososia na paski. Obierz batata, pokrój na paski, wrzuć na patelnię i podsmażaj, aż zbrązowieje i zrobi się miękki.
Etap 3 /6
Przekrój płaty suchych wodorostów wzdłuż na pół i połóż je na macie do sushi. Zwilż ręce i równomiernie rozsmaruj ugotowany ryż do sushi na wierzchu płatów. Na środku ryżu rozsmaruj wasabi. Na każdym płacie połóż ulubione dodatki (np. awokado i batat lub łosoś i ogórek). Za pomocą maty mocno zwiń płat wodorostów – unieś przednią część i zwijaj w kierunku tylnej części.
Etap 4 /6
Aby przyrządzić panierkę, na duży talerz wsyp mąkę, bułkę tartą panko i wlej jajka ubite widelcem. Zanurz rulony sushi w mące, następnie w jajkach, a na koniec w bułce.
Etap 5 /6
Włóż papier do pieczenia do koszyka frytkownicy w Easy Fry Oven & Grill. Włóż do koszyka 6 rulonów maki i upewnij się, że nie stykają się ze sobą. Posmaruj je niewielką ilością oleju. Umieść koszyk na środkowej półce i zamknij drzwiczki. Ustaw tryb FRYTKI i smaż przez 6 minut w temperaturze 200°C. Po 3 minutach otwórz drzwiczki, obróć rulony i ponownie zamknij drzwiczki, aby dokończyć gotowanie. Następnie weź drugą porcję i powtórz kroki.
Etap 6 /6
Pokrój smażone rulony sushi na równe kawałki i spryskaj sosem.