Włoski gulasz cielęcy
- Całkowity czas 11 godz. 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 11 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Duszona cielęcina
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 Cebula
2 Czosnek
1 kostka Marchew
1 gałąź Seler
50 g Przecier pomidorowy
8 gałązka Tymianek
2 Liść laurowy
15 cl Białe wino
2 łyżka Mąka kukurydziana
21 cl Woda
100 g Groszek zielony
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki.
Etap 2 /9
Pokrój marchewki i seler w bardzo drobną kostkę.
Etap 3 /9
Podsmaż kawałki cielęciny na połowie oleju przez 5 minut. Odłóż na bok.
Etap 4 /9
Wlej resztę oleju do misy.
Etap 5 /9
Dodaj cebulę, czosnek, marchew i seler. Przypraw solą i pieprzem. Podsmażaj przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, tymianek i liść laurowy.
Etap 6 /9
Dodaj wino i zawiesinę z mąki kukurydzianej (mąka kukurydziana wymieszana z wodą).
Etap 7 /9
Dodaj z powrotem cielęcinę, następnie doprowadź wszystko do wrzenia na 5 minut, cały czas mieszając. Dodaj groszek.
Etap 8 /9
Gotuj w niskiej temperaturze.
Etap 9 /9
Podawaj na gorąco.