Włoskie pączki z rodzynkami
- Całkowity czas 1 godz. 26 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 6 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
6 g Drożdże suszone
1 łyżka Cukier
2 łyżka Ciepła woda
2 Jajka
160 ml Mleko
75 g Cukier
30 g Roztopione masło
1 szczypta Sól
250 g Mąka pszenna
70 g Rodzynki
40 g Orzeszki piniowe
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Podgrzej wodę w kuchence mikrofalowej do temperatury 38°C–40°C. Upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, ponieważ może to dezaktywować drożdże. Umieść drożdże w wodzie i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj trzepaczką. Odstaw na 5 minut. Drożdże powinny się rozpuścić.
Etap 2 /9
Ubij jajka w dużym pojemniku. Dodaj mleko, pozostały cukier, roztopione masło i sól. Dobrze wymieszaj.
Etap 3 /9
Dodaj mieszankę drożdżową. Stopniowo wmieszaj też mąkę, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Etap 4 /9
Dodaj rodzynki i orzeszki piniowe. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Etap 5 /9
Pozostaw ciasto w przykrytym ściereczką pojemniku w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Etap 6 /9
Wyłóż płytę urządzenia papierem do pieczenia.
Etap 7 /9
Używając rękawa cukierniczego, uformuj małe kulki na płycie. Rozpocznij proces pieczenia.
Etap 8 /9
Piecz pączki, aż będą złocistobrązowe, w razie potrzeby zrób kilka partii.
Etap 9 /9
Ciesz się pączkami na ciepło, prosto z urządzenia.