Frittata z warzywami
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
6 Jajek
250 g Ricotty (1 opakowanie)
1 Średnia cukinia
10 Pomidorków cherry
2 Garście świeżego szpinaku
6 Łyżek oliwy extra vergine
2 Ząbki czosnku
Płatków chilli
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Na szerokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę płatków chilli. Smaż na małym ogniu, aż czosnek zacznie delikatnie skwierczeć.
Etap 2 /7
Cukinię pokrój w kostkę. Pomidorki cherry przekrój na połówki (jeśli są większe - na ćwiartki).
Etap 3 /7
Wrzuć na patelnię cukinię, zwiększ ogień, i smaż, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie się rumienić na złotobrązowo, dodaj pomidorki i smaż dalej.
Etap 4 /7
Gdy pomidorki stracą jędrność, dorzuć szpinak i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Całość dopraw solą, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Etap 5 /7
W dużej misce roztrzep jajka z solą i pieprzem. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć przestudzone warzywa i całość połącz.
Etap 6 /7
Masę przelej z powrotem na patelnię, na której smażyły się warzywa. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10–15 minut, aż jajka się zetną, spód lekko zrumieni, a wierzch pozostanie delikatny.
Etap 7 /7
Frittatę ostrożnie zdejmij z patelni. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.