Grillowana pierś z kurczaka w boczku z majo parmezanowym na grzance - przepisy Optigrill Elite | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Grillowana pierś z kurczaka w boczku z majo parmezanowym na grzance

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 2 Ciabatty

  • 2 Piersi z kurczaka

  • 100 g Boczku wędzonego surowego w plastrach

  • 2 Sałaty rzymskie baby

  • 150 g Majonezu

  • 40 g Grana padano

  • Doniczka bazylii

  • 1 łyżeczka Posiekanego chilli zielonego

  • 2 szczypta Czosnku granulowanego

  • 2 szczypta Soli

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Pierś nakłuwamy w grubszym miejscu widelcem. Z jednej i z drugiej strony posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny.

Etap 2 /6

OptiGrill nastawiamy na program automatyczny Pierś z kurczaka. Na płytę rozgrzanego grilla układamy piersi i zamykamy grill.

Etap 3 /6

Rozkładamy folię aluminiową, polewamy oliwą z oliwek, obsypujemy tymiankiem i wykładamy gotową grillowaną pierś z kurczaka. Zawijamy i odstawiamy na 3 minuty.

Etap 4 /6

Przygotowujemy grzanki: ciabattę kroimy w słupki. Każdy słupek owijamy plastrem boczku. Grillujemy.

Etap 5 /6

Przygotowujemy sos: ścieramy grana padano, dodajemy 2 łyżki majonezu, sok z 1/2 cytryny, czosnek, sól i posiekane chilli. Całość mieszamy.

Etap 6 /6

Sałatę kroimy na duże kawałki, rozdzielamy, wrzucamy do sosu i mieszamy. Gotową sałatę wykładamy na talerz, dokładamy grzanki i pokrojoną pierś z kurczaka.