Szakszuka
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 goździk Czosnek
2 Cebula
2 Papryka
20 Pomidory koktajlowe
2 filet Oliwa z oliwek
800 g Przecier pomidorowy
Sól, pieprz
Papryka mielona
8 Jajka
Kolendra
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Upewnij się, że zdejmujesz rączkę Ingenio podczas gotowania na tacy i/lub w piekarniku.
Etap 2 /6
Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Usuń pestki i posiekaj paprykę. Przekrój pomidory koktajlowe na pół.
Etap 3 /6
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny całkowicie się zaczerwieni. Wlej oliwę z oliwek na patelnię. Podsmaż czosnek i cebulę przez kilka minut.
Etap 4 /6
Dodaj przecier pomidorowy, papryki, pomidory koktajlowe, sól, pieprz i paprykę mieloną. Pozostaw na wolnym ogniu przez 12 minut.
Etap 5 /6
Zrób 4 wgłębienia i wbij do nich jajka. Pozwól jajkom całkowicie się ściąć, a następnie dodaj odrobinę posiekanej kolendry.
Etap 6 /6
Podawaj na ciepło z tostami.