Szakszuka
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
3 Jajka
3 Średnie pomidory malinowe
1 Niewielka, czerwona papryka
1 Czerwona cebula
1 Ząbek czosnku
3 łyżka Jogurt grecki
Ser feta
1 łyżeczka Koncentrat pomidorowy
0.5 łyżeczka Mielony kminek rzymski
0.5 łyżeczka Słodka papryka
0.5 łyżeczka Wędzona papryka
1 łyżeczka Pasta gochujang bądź chili (opcjonalnie)
Kolendra lub inne ulubione zioła
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka Oliwy z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pomidory wrzuć na chwilę do wrzątku, a następnie obierz ze skórki. Gotowe pokrój w kostkę. Paprykę obierz cienko obieraczką do warzyw. Jeśli nie przeszkadza ci ciągnąca się skóra – możesz pominąć ten krok. Teraz pokrój ją w grubszą kostkę. Czerwoną cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj sobie pozostałe składniki, aby mieć je pod ręką.
Etap 2 /6
Na dużą patelnię wylej łyżkę oliwy z oliwek. Teraz wrzuć cebulę, a po chwili dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, kmin, obie papryki i pastę gochujang jeśli stosujesz.
Etap 3 /6
Przesmaż wszystko parę chwil i dorzuć paprykę oraz pomidory. Posól i popierz wg własnych preferencji.
Etap 4 /6
Duś wszystko pod pokrywką przez kilka minut.
Etap 5 /6
Następnie zrób „dołki” w sosie i wbij jajka. Posól je i przykryj ponownie pokrywkę. Wystarczy chwila, aby danie było gotowe. Powinny ściąć się tylko białka, a żółtka pozostać lekko płynne.
Etap 6 /6
Do gotowej szakszuki dodaj kilka kleksów jogurtu greckiego, pokruszony kawałek fety oraz listki kolendry.