Baba łososiowa z ekspresowym sosem tatarskim
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
200 g Jogurtu naturalnego
2 Jajka
100 g Łososia wędzonego
100 g Mąki pszennej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
1 Mały burak starty na drobnych oczkach
1 łyżeczka Soli
0.5 łyżeczka Pieprzu
150 g Majonezu
50 g Pieczarek
50 g Ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę
1 Pęczki szczypiorku
50 g Parmezanu
50 ml Oliwy z oliwek
Akcesoria
Extra Crisp Forma do ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Do miseczki wrzucamy buraka, jajka, jogurt naturalny, posiekanego łososia wędzonego, oliwę z oliwek, sól i pieprz świeżo mielony. Całość mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy do formy.
Etap 2 /4
Rozgrzewamy Cook4me. Wkładamy babkę, nakładamy nakładkę Extra Crisp i ustawiamy program automatyczny 4 (Desery), czas 35 minut.
Etap 3 /4
Sos tatarski: ogórki konserwowe i pieczarki miksujemy, dodajemy tarty parmezan, posiekaną dymkę, majonez, pieprz i sól do smaku i dokładnie mieszamy.
Etap 4 /4
Gotową babę przekładamy na deskę, kroimy na kawałki i układamy na talerzu. Serwujemy z sosem tatarskim i koperkiem.