Brioche perdue z prażonymi jesiennymi owocami
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Jajko
100 ml Mleko
150 ml Śmietana
30 g Cukier
400 g Maślana brioszka
300 g Czerwone jabłka (mniej więcej 2 sztuki)
400 g Gruszki (mniej więcej 3 sztuki)
250 g Białe i czarne winogrona
0.5 Cytryna
1 Pomarańcza
1 łyżeczka Cynamon
0.5 łyżeczka Ziele angielskie
40 g Cukier trzcinowy
30 g Masło
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Umyj owoce. Pokrój jabłka i gruszki na 8 kawałków i usuń gniazda nasienne. Włóż je wraz z winogronami do formy do pieczenia, spryskaj sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, cukier i kostki masła.
Etap 2 /6
Włóż akcesorium do OptiGrill i zamknij pokrywę. Włącz grill. Wybierz program Manualny, wybierz kolor pomarańczowy i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut.
Etap 3 /6
W międzyczasie w płaskim naczyniu ubij jajko z mlekiem, śmietaną i cukrem. Pokrój brioszkę na kromki o grubości 2,5 cm.
Etap 4 /6
Po zakończeniu pieczenia w trybie Piekarnik włącz grilla w trybie Kompletny posiłek i ustaw tarczę w pozycji 3. Wymieszaj owoce i pozostaw w piekarniku. W międzyczasie przygotuj resztę.
Etap 5 /6
Zanurz 2 kromki brioszki w mieszance jajecznej, najpierw jedną stronę, potem drugą, połóż je na płycie grillowej i piecz przez 5 minut, obracając w połowie pieczenia. Weź pozostałe kromki i powtórz ten krok.
Etap 6 /6
Posyp kromki prażonymi owocami, spryskaj karmelizowanym sokiem i podawaj.